sjednica vlade

Plenković: Bilježimo pozitivnu stopu kretanja BDP-a 14. kvartal zaredom

29.08.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Informacija o nestalima u Domovinskom ratu jedna je od tema na sjednici Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

'Prva procjena rasta BDP-a u drugom kvartalu je da nam je realna stopa rasta bila 3,3 posto. To je 14. kvartal zaredom da bilježimo pozitivnu stopu kretanja BDP-a. Ovo su najbolji podaci od 14 zemalja članica EU-a. Ako se ovi trendovi nastave, to će dovesti do visoke stope rasta u odnosu na druge članice i već danas možemo pretpostaviti da ćemo biti među dvije-tri članice s najvećom stopom rasta', poručio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Utjecaj na BDP ima stanje na tržištu rada, dodao je, pohvalivši se podacima o zaposlenima i nezaposlenima.

Plenković je podsjetio na posjet makedonskog premijera, osvrnuo se na otvaranje Paraolimpijskih igara, ali i još jednom izrazio sućut zbog smrti Predraga Freda Matića.

'Žao nam je da je tako rano preminuo. Izražavamo sućut njegovoj obitelji i kolegama i prijateljima', poručio je premijer.

Medved: Traga se za još 1792 osobe

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved podnio je Izvješće o napretku u traženju i identificiranju osoba nestalih u Domovinskom ratu.

'Traga se za 1792 nestale i smrtno stradale osobe, za koje nije poznato mjesto ukopa. Riječ je o najdugotrajnijoj posljedici Domovinskog rata i najvećem humanitarnom pitanju', kazao je Medved.

Od 2016. provedena su terenska istraživanja na 396 lokacija. Najveći broj tih lokacija pretražen je na području Vukovarske-srijemske županije. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 190 osoba, dodao je.

'Posebno izdvajam značajne pronalaske čak pet masovnih grobnica, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najsloženija lokacija je ova u Petrovačkoj doli. Riječ je o aktivnom odlagalištu otpada čije istraživanje traje već dvije i pol godine. Među otpadom pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 žrtava', poručio je Medved.

Pozvao je sve one koji imaju informacije o nestalima da to dojave Ministarstvu branitelja ili drugim institucijama.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

30. kolovoza - Dan sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce

Vlada je donijela odluku da se Saboru predloži da se 30. kolovoza proglasi Danom sjećanja na poginule vatrogasce. Tim danom obilježava se i godišnjica kobnog događaja 30. kolovoza 2007., kada je gašenje požara na otoku Kornat postalo najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.

'Nažalost, izvršavajući svoju humanu dužnost, brojni vatrogasci su izgubili živote ili su doživjeli ozljede koje svjedoče o težini ovakvog posla. Posebno se ističe kornatska tragedija koja se dogodila 30. kolovoza 2007. - sutra ćemo obilježiti 17. obljetnicu - u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a dan prije jedan vatrogasac na otoku Hvaru. Kornatska tragedija je najveća mirnodopska nesreća koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

'Uzimajući u obzir pozitivnu svijest građana o tradicionalnim vrijednostima vatrogastva i osvjedočenoj osposobljenosti, razboritosti i požrtvovnosti hrvatskih vatrogasaca, utemeljenoj i na ljudskim žrtvama, kao i činjenicu da se već ustaljeno i neprekidno od 2008. godine 30. kolovoza obilježava sjećanjem na kornatsku tragediju, uz druge pojedinačne obljetnice kao znak sjećanja na poginule i preminule vatrogasce na vatrogasnim intervencijama, predlaže se 30. kolovoza proglasiti Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce', dodao je Tucaković.