posjet bih

Plenković o putu BiH u Europsku uniju: 'Mnogi hrvatski eksperti bit će na raspolaganju'

04.09.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković doputovao je u srijedu u Sarajevo gdje je započeo dvodnevni radni posjet BiH, a prvi sastanak održao je s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Nakon sastanka obratili su se medijima

Medijima se prvo obratila Krišto, koja se zahvalila Plenkoviću na pomoći BiH.

'Lijepo je biti ponovno u Sarajevu. Dobro je da nakon velikog izbornog ciklusa u Hrvatskoj osvježeni sa novim demokratskim legitimitetom odaberemo Sarajevo za prvi bilateralni posjet kako bi poslali poruku o važnosti BiH i naših odnosa', poručio je Plenković pred medijima.

'Od našeg zadnjeg psojeta okolnosti su se promijenili na bolje, Europsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH', dodao je.

'Kako bismo operativno pomogli, Htvatska i BiH su potpisali ugovor o europskom partnerstvu i danas je održana sjednica zajedničkog povjerenstva. Mnogi hrvatski eksperti bit će na raspolaganju BiH', kazao je premijer.

'Želimo da BiH riješi nekoliko zakonskih prijedloga koji su na dnevnom redu, od Zakona o sudovima, granična kontrola i imigracije, a i Izborni zakon. To je važno kako bi se pristupilo samom formalnom otvaranju pregovora', poručio je Plenković.

Spomenuo je suradnju s BiH oko nezakonitih imigracija. 'Važno je da razmjenjujemo podatke, da policije surađuju, da se fokusiramo na zakonite migracije', kazao je Plenković.

  • +7
Andrej Plenković u BiH Izvor: Pixsell / Autor: DAMIR HAJDARBASIC/PIXSELL

Na pitanje što će biti prioritet hrvatske Vlade kada je u pitanju BiH, Plenković je kazao: 'To je jedan ukupan napredak na europskom putu i mi ćemo tu dati snažnu potporu. Što se tiče izbornog zakona, on je ključan za kvalitetno funkcioniranje insitutcija. Sva tri konstitutivna naroda moraju biti jednakopravno zastupljeni. Hrvati se osjećaju diskriminirano, naša pozicija je tu jasno i želimo napraviti iskorak naprijed'.

Upitan kako gleda na kritike BiH oporbe da mu nije mjesto na otvorenju mosta, kazao je: 'Slučajno koincidira otvaranje mosta s mojim boravkom u BiH. Naša uloga je čestitarska i promatračka. Ta kritika mi se čini neprimjerena, pogotovo jer se radi o zajedničkom projektu koridora VC. Moje čestitike investitoru na velikoj investiciji, mislim da je to iskreno i jednostavno objašnjenje. I ja bih bio sretan da mi netko tko mi je trenutno u zemlji dođe na takav događaj.'

Na pitanje kakav je stav Hrvatske prema sankcijama Miloradu Dodiku, rekao je da to trenutno nije tema.