sjednica vlade

Vlada o radu kladionica: Ovo su detalji zakona kojim žele smanjiti ovisnost o kockanju

11.07.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Zakona o igrama na sreću te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama teme su sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na jučerašnji sastanak s lokalnim čelnicima, županima, gradonačelnicima i načelnicima. 'dogovorili smo da se početak školske godine s 2. rujan prebaci na 9. rujna, i to naprijedlog niza ravnatelja škola, posebno u obalnom području', kazao je premijer.

Tih pet radnih dana i školskih sati će se nadoknaditi tijekom godine, kazao je.

Osvrnuo se na obljetnicu genocida u Srebrenici. 'tom rezolucijom se podsjeća na više o 8 tisuća bošnjačkih muškaraca koji su ubijeni u Srebrenici. Suprotstavljamo se poricanju genocida. Ne smijemo dopustiti da ovakav zločin bude instrumentaliziran u političke svrhe', dodao je.

Podsjetio je na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. 'Do sada je uloženo 3 milijarde eura, vidi se da investicije imaju efekta', dodao je, osvrnuvši se i na posjet Bošnjacima. 'Očekujemo da nakon proglašenja elemantarne nepogode županija postavi zahtjev Vladi i onda ćemo dati financijsku pomoć da se nadoknadi dio štete', rekao je premijer.

Što se tiče dnevnog reda, Plenković je rekao da će se promijeniti Zakon o igrama na sreću. 'Kroz digitalni prostor se snažno raširilo igranje na sreću, a moramo voditi o uplivu na mlade generacije tih djelatnosti, koje su loše. Treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju i puno bolje regulirati ovu djelatnost', kazao je Plenković.

Detalje je otkrio ministar financija Marko Primorac.

'Postoji problem rasta ovisnosti i postoji potreba uređenja propisa oko igara na sreću. Uvodi se obveza identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupkaisključenja igrača kao i uspostava registra isključenih igrača. U smislu ograničavanja oglašavanja, odnosi se na ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima te zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću. Cilje je da se dodatnim mehanizima ograniči, a to će smanjiti i ovisnost', rekao je Primorac.

Zakon je već detaljno predstavljen u ožujku. Tada je , podsjeća Hina, između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.