POPLAVA U SUSJEDSTVU

Pliva i Slovenija: Problemi u prometu, aktivno 68 klizišta, urušava se dvorac u Ptuju

17.05.2023 u 08:37

Bionic
Reading

U Sloveniji se jučer aktiviralo čak 68 klizišta, a na terenu je 187 vatrogasnih jedinica. Pojedini vodotoci su poplavljeni, nekoliko prometnica je zatvoreno. Najgore je na sjeveroistoku zemlje

Građani, vatrogasci i civilna zaštita u općini Šentilj proveli su besanu noć. Voditeljica civilne zaštite Šentilja Valentina Ošlovnik rekla je da će slovenska vojska pomoći na svim područjima na kojima su ceste neprohodne, a to je jučer obećao i ministar obrane Marjan Šarec. Prema dosadašnjim podacima, na području cijele općine ima oko 12 kuća koje su ugrožene klizištima, javlja RTVSlo.

Protekle noći, prema dosad prikupljenim podacima, aktiviralo se 68 klizišta, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, a na njihovoj sanaciji angažirano je ukupno 47 vatrogasnih jedinica. Prijete uglavnom infrastrukturi i objektima, a uzrokovali su i štetu u prirodi, stoji u današnjem izvješću Centra za obavješćivanje.

Večer javlja da se jedno od klizišta aktiviralo u podnožju ptujskog dvorca, srećom na strani gdje nema kuća.

Problema ima i u prometu. Zbog opasnosti od spuštanja kolnika u zoni graničnog prijelaza Zavrč prema Hrvatskoj promet se odvija naizmjenično jednim smjerom. Zbog poplavljenih kolnika zatvorene su ceste Smednik-Kostanjevica pri Zameškem, Videm-Radenci u Radencima i Jurovci-Leskovec u Leskovcu. Na cesti Ptuj-Središče ob Dravi u mjestu Mihovci promet se odvija naizmjenično jednosmjerno zbog odrona.

Zbog odrona potpuno su zatvorene cesta Maribor-Pernica između Malečnika i kružnog toka na čvoru za autocestu Pernica te cesta Zgornja Kungota-Plač kod Podigraca, podaci su Prometno-informativnog centra. Stranica Neurje.si objavila je dramatične fotografije iz okolice Radenaca.

Sinoć su poplavljeni brojni manji vodotoci i rijeke u sjeveroistočnoj Sloveniji te Krka. Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, poplavile su rijeke Pesnica, Ščavnica, Kupa, Mura te u donjem toku Dravinja, Kupa i Lendava. I dalje raste Krka u srednjem i donjem toku te Dravinja u srednjem i donjem toku. Mura je u gornjem toku dostigla maksimalni protok i smiruje se, a u donjem toku danas će nastaviti rasti.

Za danas se najavljuje oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom u unutrašnjosti. I u četvrtak će biti oblačno, ali uglavnom suho.