narančasti meteoalarm

Pljuskovi prijete jednom dijelu zemlje: Vikend će biti lijep, evo kad stiže novo pogoršanje

20.09.2024 u 08:16

Bionic
Reading

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme, iako će ponegdje još biti kišnih padalina, dok će na Jadranu povremeno puhati bura s olujnim udarima. Tijekom vikenda prognozira se uglavnom suho i toplije vrijeme, s više sunčanih intervala, ali početkom novog tjedna dolazi do promjene

Danas će biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a oblačnije u gorju. Mjestimice malo kiše, uglavnom u gorskoj i dijelu središnje Hrvatske, te u Dalmaciji, gdje su osobito poslijepodne mogući i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

Na Jadranu umjerena do jaka bura, lokalno podno Velebita na udare i olujna, poslijepodne u Dalmaciji prolazno okreće na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25 stupnjeva Celzijusa, u gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U istočnoj Hrvatskoj dan će biti pretežno sunčan, s povremenom umjerenom naoblakom, a samo rijetko može pasti malo kiše. U jutarnjim satima ponegdje se očekuje magla. Puhat će slab do umjeren istočni vjetar, a najviša dnevna temperatura dosezat će od 23 do 25 stupnjeva Celzijusa, piše HRT.

Velike količine oborina napunile Trakošćansko jezero Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U centralnim dijelovima Hrvatske bit će više oblaka nego u istočnom i sjevernom dijelu zemlje. Tijekom noći i jutra te poslijepodne moguća je slaba kiša ili kratkotrajni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperature će se kretati od 10 do 14 stupnjeva ujutro do najviših dnevnih od 21 do 23 stupnja.

Raste temperatura na sjevernom Jadranu

U gorskoj Hrvatskoj kiša će biti nešto češća nego u drugim krajevima. Dnevne temperature bit će između 16 i 19 stupnjeva. Na sjevernom Jadranu bit će toplije, s maksimalnim temperaturama između 23 i 25 stupnjeva, uz pretežno sunčano vrijeme i umjerenu naoblaku. U područjima oko Velebita mogući su jaki i olujni udari bure u jutarnjim satima.

DHMZ je za to područje objavio narančasti meteoalarm.

Pojačana, mjestimice jaka, u Kvarneriću moguća i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 35 do 50 čvorova (65-95 km/h).

'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu', savjetovao je DHMZ.

Na sjeveru Dalmacije temperature će biti slične, a na otvorenom moru očekuje se sjeverozapadni vjetar. Na srednjem Jadranu će se od sredine dana pojaviti jugozapadnjak dok će vrijeme biti djelomično do pretežno sunčano, uz mogućnost kiše u noći i jutarnjim satima na otocima, a popodne u Zagori.

Pljuskovi na jugu Hrvatske

Na jugu Hrvatske u noćnim i jutarnjim satima kiša će se pojaviti na otvorenom moru i otocima, a u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj oblaka, unutrašnjost će povremeno zahvatiti pljuskovi. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz povremeni jugozapadni uz obalu.

Predstojeći vikend donosi stabilnije, sunčanije i toplije vremenske prilike. Na Jadranu će temperature dosezati i do 25 stupnjeva.

U unutrašnjosti postoji mogućnost jutarnje magle, a pljuskovi će tijekom popodneva biti rijetki. U ponedjeljak se očekuje porast naoblake, s kišom u Gorskom kotaru, Lici i sjevernom Jadranu pred kraj dana, kada će na moru zapuhati jače jugo, prognozirao je Krunoslav Mikec iz DHMZ-a za HRT.