ukidanje prava

Zakuhalo između ustavnih stručnjaka: Smerdel i Podolnjak u žestokoj raspravi zbog manjina

03.05.2024 u 16:01

Bionic
Reading

Mostov ustavni stručnjak Robert Podolnjak odgovorio je drugom ustavnom stručnjaku Branku Smerdelu koji je, pak, reagirao na Mostov prijedlog da se saborskim zastupnicima nacionalnih manjina ustavnim referendumom zabrani da odlučuju o formiranju vlade i donošenju proračuna

Podolnjakov odgovor donosimo u nastavku:

'Na jučerašnjoj konferenciji za medije, na kojoj sam sudjelovao zajedno s predsjednikom Stranke Most, Božom Petrovom, iznio sam novi prijedlog koji se odnosi na ulogu zastupnika nacionalnih manjina u procesu donošenja odluka u Republici Hrvatskoj. Prema ovom prijedlogu, odlučivalo bi se na ustavnom referendumu, koji bi raspisao Sabor, o tome da zastupnici nacionalnih manjina ubuduće ne bi imali pravo odlučivati o formiranju vlade i donošenju proračuna. Umjesto toga, predlažemo da imaju veto na zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina, a koje bi Sabor mogao preglasati samo uz suglasnost 3/4 svih zastupnika.

Ovaj prijedlog izazvao je određene reakcije, uključujući i ocjenu profesora Branka Smerdela, koji je nazvao ovaj prijedlog "nečuvenom ustavnom dekonstrukcijom". No, važno je napomenuti da je prijedlog oblikovan u radu posebnog povjerenstva bivšeg predsjednika Josipovića još u ljeto 2014. godine, a profesor Smerdel je bio dio tog procesa. Dodatno, profesor Smerdel je u prošlosti isticao slične stavove.

Na javnoj tribini Kluba pravnika grada Zagreba u siječnju 2014., iznio je stav da zastupnici nacionalnih manjina ne bi smjeli odlučivati o formiranju vlade i proračunu, što je i dalje relevantan dio rasprave. U prilog našem prijedlogu, prilažemo izvod iz rada profesora Josipovića objavljenog 2021. godine o sadržaju ustavne promjene koja se odnosi na zastupnike nacionalnih manjina, kao i obrazloženje za tu promjenu (u galeriji u nastavku). Stojimo iza ovog prijedloga te smatramo da je važno vratiti fokus na temeljne vrijednosti demokracije i ustavnog uređenja zemlje', piše u odgovoru poslanom iz Mosta kojeg potpisuje Podolnjak.

>>> U galeriji u nastavku možete pročitati što su o toj temi svojedobno pisali ustavni stručnjak Branko Smerdel i bivši predsjednik RH Ivo Josipović

  • +2
Smerdel i Josipović o zastupnicima nacionalnih manjina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N. N.

Podolnjaku je ponovno odgovorio Smerdel. 'Potajni polemičar! Javljaju mi da mi Podolnja odgovara na Facebooku, ali na svoj način, blokirao me tako da ne mogu vidjeti njegovo odgovor. Ja sam još 2002. unaprjed upozoravao ada nema i ne može biit ukidanja stečenih prava bez porazuma!!! Niti se grotesknim laičkim tumačenjem može blokirati Ustavni sud', napisao je Smerdel na Facebooku, te priložio link na tekst u Večernjem listu.