PRIJEDLOG EUROPSKE KOMISIJE

Pokreće se europski fond za nezaposlene?

03.10.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Europska komisija ozbiljno razmišlja o uspostavljanju zajedničkog europskog fonda za nezaposlene prema prijedlogu povjerenika za socijalna pitanja Laszla Andora, a zbog ogromne nezaposlenosti, naročito među mladima, podržavaju ga i Olli Rehn i Jose Manuel Barroso

Kako javlja bečki Der Standard, nakon održanih izbora u Njemačkoj i Austriji europski povjerenik za socijalna pitanja Laszlo Andor odlučio je javno promovirati svoju inicijativu za uspostavljanje sveeuropskog fonda za nezaposlenost. 'Trenutak očito nije slučajno izabran', konstatira bečki lijevoliberalni list i ističe da ova inicijativa ima podršku povjerenika za gospodarstvo Ollija Rehna te predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa

Andor predlaže da se uspostavi fond koji bi zemljama EU-a u krizi pomagao oko isplate socijalne pomoći nezaposlenima. S obzirom na masovnu nezaposlenost u EU, napose među mladima, pretpostavlja se da će mnogi podržati ovaj prijedlog iako je njegova realizacija još daleko od sigurnog. Naime makar je Andor svoj prijedlog predstavio kao 'solidarnu akciju', on podrazumijeva i transfer novca iz bogatijih država EU-a u one siromašnije, što je dosad njemačka kancelarka Angela Merkel striktno odbijala. Kada je 2012. predloženo da se uvede zajedničko europsko osiguranje za nezaposlene, Merkel je to ljutito odbila, uz objašnjenje da bi se time uklonio poticaj zemljama u krizi da izvrše potrebne reforme, pa i svojih socijalnih sustava. No sada bi njemačka kancelarka mogla imati drugačiji stav, s obzirom na to da više ne mora razmišljati o predizbornoj kampanji.

Europska komisija sada ipak predlaže da se 'solidarnim mjerama ublaže problemi nezaposlenih' u Španjolskoj, Grčkoj i drugim članicama EU-a koje bilježe ogromnu nezaposlenost. Briselski plan predviđa da se 'rizici s kojima se suočavaju socijalni sustavi članica zbog ekonomskih šokova učine zajedničkima, što bi smanjilo fluktuacije u nacionalnim prihodima i stabiliziralo sustav'. Pritom EK ima podršku Međunarodnog monetarnog fonda koji također predviđa zajedničku pomoć EU-a svim nezaposlenima.

I brojni ekonomski stručnjaci podržavaju ovu ideju, primjerice Helmut Mahringer iz Instituta za istraživanje gospodarstva (Wifo) kaže da od stabilizacije kriznih zemalja poput Španjolske i Grčke koristi imaju i države poput Njemačke i Austrije: 'Time nam se olakšava izvoz naših proizvoda.' Ipak, Mahringer upozorava da je 'inicijativa pozitivna, ali da će se teško moći realizirati'.