zagreb

Pola godine nakon potresa, stradalnike iz studentskog doma sele u gradski hostel: Stavili smo im i stolni tenis

09.09.2020 u 08:33

Bionic
Reading

Gotovo pola godine prošlo je od potresa u Zagrebu i okolici. Zakon o obnovi trebao bi u Hrvatskom saboru biti donesen u petak. U međuvremenu - gotovo 250 stanovnika koji su privremeno smješteni u domu u Cvjetnom naselju ponovno se sele. Studentske sobe zamijenit će novim smještajem

'Jedna je '91. u ratu otišla do kraja do temelja, druga je sad u potresu. Tako da sagradimo, pa se ruši, pa opet gradimo'.

22. ožujka spremila je život u kovčege i kutije. Gospođu Ciliku čeka novo preseljenje, ali ne u svoj dom, javlja HRT.

'Čekamo samo kad će nam narediti da se selimo nekamo. Navodno u Remetinec u hostel. Koliko je to sad točno, vidjet ćemo', kaže Cilika Tomić.

U hostelu Arena do sada je već smješteno šestero građana čiji su domovi stradali u poplavama, a početkom idućeg tjedna pridružit će im se i stanari Cvjetnog naselja.

  • +40
Potres u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Dobili smo informaciju da se provodi nalog o demobilizaciji Cvjetnog naselja i mobilizaciji ovog objekta Arena koji je u vlasništvu Grada. Mi smo pripremili objekt, maksimalno smo se potrudili da našim sugrađanima, iako im je i ovo privremeni smještaj, uistinu osiguramo najveći mogući komfor', rekla je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika.

Selidba će biti organizirana ZET-ovim autobusima. Spremno je 117 soba s kupaonicom.

Na raspolaganju će tako biti ukupno 239 kreveta. - To su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Imamo zajedničke dvorane za sastanke i druženja. Pripremili smo dvorane za sportski sadržaj, stavili smo stolni tenis, rekao je Goran Kršnjavi, voditelj podružnice "Vladimir Nazor" Zagrebačkog holdinga.

'Vodimo i dandanas karantenu gore na Tomislavcu, tako da smo u potpunosti, što se tiče tih mjera, spremni', dodao je.

Do 15. rujna otvoren je natječaj za dodjelu novčane pomoći u visini 30% od procijenjenog iznosa štete, a još su slobodna i 23 gradska stana.