Polagano pečeni biftek s pireom od bijelog graha i ružmarina

Polagano pečeni biftek s pireom od bijelog graha i ružmarina

22.01.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Polagano pečeni biftek s pireom od bijelog graha i ružmarina

SASTOJCI:

1 goveđi biftek
sol i svježe mljeveni papar
maslinovo ulje
400 g suhog bijelog graha
aromatični dodaci: nekoliko grančica ili listova začinskih trava (svježa kadulja, timijan, lovor ili čubar), nekoliko stabljika peršina, nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka, mrkva, pola stabljike lisnatog celera, polovica oguljene glavice luka, pola svježe ljute papričice bez koštica
ili 2 konzerve bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
maslinovo ulje
sol
2 režnja češnjaka
1 žlica koncetrata od rajčica
1 žlica svježeg ružmarina, nasjeckanog
300 g mladog špinata

PRIPREMA:

Biftek očistite od žilica i masnoća i dobro posolite i popaprite, po mogućnosti dan ranije.
Premažite maslinovim uljem.
Zagrijte pećnicu na 100° C.
Stavite meso na lim i stavite u pećnicu. Pecite oko sat i pol dok temperatura u najdebljem dijelu mesa ne dosegne 60-62° C.
Izvadite meso iz pećnice, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite 15 minuta da se opusti prije rezanja.
Skuhajte grah.
Proberite grah i odbacite potamnjele ili smežurane bobice. Operite ga i stavite u lonac, dodajte aromatične dodatke i prelijte hladnom vodom (najbolje filtriranom od kamenca ili mineralnom) tako da prekrije grah oko dva centimetra. Stavite grah na umjerenu vatru, pustite da zavre, pokupite pjenu koja se pojavi na površini, smanjite vatru i kuhajte dok grah ne malo ne omekša, obično oko 20 minuta za mladi grah ili 30-60 minuta za suhi. Posolite i dodajte dvije-tri žlice maslinova ulja. Kuhajte dok grah nije mekan, ali ne i raspadnut, maknite s vatre i ostavite ga da se polako ohladi u tekućini. Ako su poneke bobice bile 'al dente', one će tijekom hlađenja omekšati. Kad se malo ohladi, odstranite aromatične dodatke, pogotovo ako ga namjeravati čuvati u hladnjaku dan, dva.
U kuhinjskom robotu, izmiksajte nasjeckani češnjak, ocijeđeni grah, nekoliko žlica maslinova ulja i sol. Na manjoj tavi, sa malo maslinovog ulja, pirjajte ružmarin i koncentrat od rajčica. Podlijte s malo vode od graha, dodajte pire od graha i miješajte dok se grah ne zagrije. A drugoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte špinat, malo posolite i pustite da samo uvene.
Narežite meso na ploške, pokapajte maslinovim uljem i poslužite s pireom i špinatom.