NEMIRNO U CRNOJ GORI

Policija silom razbila prosvjed u Podgorici i privela vođu Andriju Mandića

24.10.2015 u 20:47

Bionic
Reading

Na mitingu kojeg je u Podgorici organizirala oporbena Demokratska fronta okupilo se oko 15.000 tisuća ljudi koji su tražili ostavku premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Nakon što su maskirani prosvjednici napali policiju bakljama snage reda su brzo odgovorile te u masu ispalili suzavace i šok bombe i rastjerali okupljene. Policije je privela i organizatora provsjeda Andriju Mandića čelnika Demokratske fronte

Prosvjednici su potisnuti sa prostora ispred parlamenta, a kako prenose mediji još traju sukobi sa policijom u nekom djelovima grada.

Prethodno su se vođe DF-a uputili tijekom prosvjeda zahtjev predsjedniku Parlamenta Ranku Krivokapiću da uđu u zgradu Skupštine. Međutim, policija nije dopustila zastupnicima ulazak u Skupštinu što je izazvalo revolt kod demonstranata. Pred zgradom Skupštine je formiran trostruki kordon policije i nije bilo dopušteno da se priđe zgradi Skupštine. Član predsjedništva DF-a je poručio okupljenima da je u kontaktu s Krivokapićem koji mu je ponudio da poslanici DF-a uđu u Skupštinu, ali na sporedni ulaz. Predsjedništvo DF-a je taj prijedlog odbilo, pišu podgorički mediji.


Situacija na prosvjedu bila je napeta cijelo vrijeme. Među demonstrantima je bilo mnogo onih koji su nosili fantomke i kapuljače. Intervenirala je i ekipa Hitne pomoći.



Demokratski front prethodno je dao rok premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću da do danas podnese ostavku, kako bi se formirala prijelazna vlada do održavanja parlamentarnih izbora. Prosvjednici su tijeko prosvjeda uzvikivali parole protiv premijera Đukanovića: 'Milo, lopove!' Zasad nema incidenata.

Oko 19.30, kako javlja N1, prosvjednici su krenuli prema Parlamentu Crne Gore gdje su petnaestak minuta kasnije počeli s govorima koji bi, prema najavama, trebali trajati oko 45 minuta. Parlament čuva kordon policije.

Novinar i lider Pokreta za neutralnost Marko Milačić rekao je pred Parlamentom da se ovo pretvorilo u iskru svenarodnog otpora. 'Nasilje nad demonstrantima pokrenulo je revolt', kazao je. Zastupnica Demokratskog fronta Branka Bošnjak obratila se okupljenima uzviknuvši 'Diktator je gotov!' čime je izazvala ovacije prosvjednika. Središnje ulice u Podgorici su blokirane još od poslijepodnevnih sati, a među okupljenim pristašama opozicije mogu se vidjeti zastave Srbije, Crne Gore, ali i SFRJ, javlja N1.