ZAVRŠEN DRUGI KRUG PREGOVORA

Postignut kompromis oko Mostovih sedam uvjeta

19.09.2016 u 19:35

Bionic
Reading

HDZ i Most nastavili su razgovore o sedam Mostovih uvjeta za sastavljanje Vlade, a pregovore će nastaviti za tjedan dana, poručeno je nakon drugog kruga pregovora

'Orijentirali smo se na sedam bitnih točaka i razmijenili stajališta. Dogovorili smo da je dio tema realno ostvariv na početku saziva Sabora, a dio će biti sastavni dio programa Vlade s jasno definiranim hodogramom te će biti realiziran uz određene dodatne konzultacije', izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon završetka pregovora.

Drugim riječima, ono što se da zaključiti iz izjava nakon sastanka je to da Most više ne inzistira na tome da se svih sedam uvjeta izglasa u roku od 30 dana, prije formiranja Vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov ponovio je da se neke stvari mogu provesti odmah, dok će za druge biti sastavljen jasan plan s jasnim rokovima. Jedna od takvih stvari koja neće biti izglasana u roku od 30 dana je i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. 'Ukoliko nam se daju jasni argumenti, možemo pokazati spremnost za konstruktivni dijalog i uvažiti argumente', rekao je Petrov, dodavši kako je upravo gospodarski pojas pitanje o kojem su prihvatili argumente druge strane.

'U nekim stvarima smo mi bili eksperti, poput lokalne samouprave, a u nekima smo se našli na sredini', dodao je Petrov. Jedno od takvih pitanja je i pretplata za HRT, u čemu su i HDZ i Most suglasni, no Petrov naglašava da se ipak mora proći neka procedura.

'Bilo bi previše na silu da se to odradi u mjesec dana, ali ćemo dati jasne rokove', zaključio je Petrov. Plenković je dodao da će, primjerice, jedna od stvari koja će biti izglasana u prvih mjesec dana biti izmjena Ovršnog zakona, a suglasje je postignuto i oko uvođenja tri preferencijalna glasa na izborima.

Most i HDZ slažu se i oko dijela vezanog uz financiranje stranaka i beneficije saborskih zastupnika. Plenković vjeruje i da će vrlo brzo naći kvalitetna rješenja vezano uz prava državnih dužnosnika ili saborskih zastupnika, a postignut je i dogovor oko HNB-a, gdje se još razgovara o riješenjima koja će omogućiti neke aktivnosti kada se radi o Državnoj reviziji.

Upitan traži li Most zaista sedam ministarstava, Petrov je rekao da se o tome nije još razgovaralo. 'Sve su to insinuacije od kojih je netko mislio imati koristi', poručio je Petrov.

Na pitanje koliko će još trajati pregovori, Plenković je kazao da mu je cilj imati cjelovit dogovor do kraja ustavnih rokova.

I Plenković i Petrov zadovoljni su dosadašnjim razgovorima. 'Slažemo se da je potrebno napraviti puno stvari, ali treba se napraviti sustavno. U ovom trenutku ne pregovaramo ni sa kim, već želimo uspostaviti kvalitetan odnos. Gospodina Plenkovića moram preporučiti za buduće pregovore sa sindikatima, jer je zaista dobar. To govori da se ne razbacuje obećanjima', kazao je Petrov.