ZLU NE TREBALO

Povećana potrošnja struje i plina, spremno 10.000 obroka

06.02.2012 u 18:27

Bionic
Reading

Hrvatska posljednjih dana bilježi povećanu potrošnju električne energije i prirodnoga plina, a opskrba potrošača tim energentima je redovita izuzev problema s opskrbom električnom energijom u pojedinim dijelovima zemlje gdje je snježno nevrijeme prouzročilo kvarove na dalekovodima ili distributivnoj mreži. Zbog velikih količina snijega koji je posljednjih dana pao u Dalmaciji, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u pripravnost je stavila 43 pripadnika Interventne specijalne postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, spremnih za pružanje pomoći lokalnom stanovništvu, priopćeno je iz DUZS-a

U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) očekuju da će današnja potrošnja struje biti na razini zabilježenoj u petak, kada je iznosila 61.700 megavatsati, što je oko 15-16 posto više u odnosu na prosječnu potrošnju sredinom siječnja, koja je iznosila 54.000 megavatsati dnevno.

HEP ističe da proizvodni i prijenosni sustav, osim u području pogođenom snježnim nevremenom, normalno funkcionira.

Trenutno je bez struje, kako se doznaje u HEP-u, oko 2.800 korisnika s područja istočnog Brača, a na terenu su ekipe koje rade na otklanjanju kvara na dalekovodu Nerežišće-Pučišće.

Otklanja se i kvar dalekovoda prema Kleku, u blizini Metkovića, a zbog nepristupačnog terena bez struje su i stanovnici s područja Komina i Rogotina kod Ploča, kao i nekoliko uvala na Pelješcu.

Problema u opskrbi ima na podvelebitskom području i u Lici, pa se na području Ličko-senjske županije, unatoč velikim naporima električara Elektrolike HEP-ODS-a, stanje u opskrbi električnom energijom pogoršava.

Naime, ekipe Elektrolike su tijekom vikenda, posebice jučer, kada je bura bila nešto slabija, uspjele sanirati kvarove i dovesti struju za 2.500 od ukupno tri tisuće kupaca koji su proteklih dana bili bez napona. No, noćas i jutros se vrijeme pogoršalo te su sanirani dalekovodi ponovno u kvaru, a došlo je i do novih oštećenja i trenutno su na tom području u prekidu srednjenaponski vodovi ukupne duljine blizu 600 kilometara, podatci su s internet stranice HEP-a.

Sve raspoložive ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova gdje je moguće, a gdje to trenutno nije moguće, zbog vremenskih neprilika ili prirode kvara, problem se pokušava riješiti alternativnim napajanjem, ističu iz HEP-a.

Iz Ine, u čijem se sastavu nalazi i tvrtka Prirodni plin, ističu kako je dnevna potrošnja proteklih dana bila za oko 50 posto viša nego sredinom siječnja te kako plina ima dovoljno i nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe.

Po dostupnim podacima, sredinom siječnja dnevna je potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj bila oko deset milijuna prostornih metara, a posljednjih je dana bila oko 15-16 milijuna kubika.

Rast potrošnje bilježe i u najvećem distributeru, Gradskoj plinari Zagreb, koja ima oko 270 tisuća korisnika na svom distribucijskom području, u kojoj se početkom i sredinom siječnja dnevna se potrošnja kretala oko 1,5 milijuna prostornih metara, da bi ovaj vikend dnevna potrošnja bila oko 4,2 milijuna prostornih metara.

Gradska plinara Zagreb u petak, 3. veljače zabilježila je i do sada rekordnu potrošnju od 4,25 milijuna kubika, dok je do sada najveća potrošnja bila zabilježena 20. siječnja 2009. kada je iznosila 4,23 milijuna kubika, kaže glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan

I iz Gradske plinare Zagreb i Ine poručuju kako plina ima dovoljno i kako nema razloga za brigu oko opskrbe.

Iz Ine podsjećaju kako je tvrtka Prirodni plin sklopila trogodišnji ugovor s talijanskom kompanijom Eni i time osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu plinom iz uvoza, kako su brojne Inine aktivnosti poput intenziviranja proizvodnje sa sjevernog Jadrana, s kojeg dolaze značajne količine domaćeg plina, dale dodatnu sigurnost, kako od ove ogrjevne sezone Hrvatska ima na raspolaganju još jedan dobavni pravac putem hrvatsko-mađarskog interkonektora, a temeljem potpisanih ugovora o prodaji plina ukazala se potreba za uvozom dodatnih količina plina, što se također odvija bez poteškoća.

DUZS: pripremnjene namirnice iz Državnih robnih zaliha

Zbog velikih količina snijega koji je posljednjih dana pao u Dalmaciji, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u pripravnost je stavila 43 pripadnika Interventne specijalne postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, spremnih za pružanje pomoći lokalnom stanovništvu, priopćeno je iz DUZS-a.

Također su za slučaj potrebe, iz sustava Državnih robnih zaliha pripremljene namirnice za prehranu stanovništva - minimum 10.000 obroka, dodaje DUZS.

Zbog otklanjanja posljedica uzrokovanih snježnim nevremenom Državna intervencijska postrojbe (DIP) je u protekla tri dana angažirana više od 50 puta na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije na medicinskom prijevozu pacijenata, spašavanju i prijevozu osoba, izvlačenju vozila iz snijega te prijevozu hrane i lijekova.

Danas su pripadnici DIP-a Split na području Lečevice u zaseocima Divojevići, Čavke, Parčine, Gornji i Donji Matasi te Barani podjelom hrane i lijekova pomagali lokalnom stanovništvu.

Podjela hrane i lijekova u ovim trenucima traje u naseljima na potezu Uble-Lončari-Kelami, izvijestio je večeras DUZS.