GRABAR KITAROVIĆ LJUTA NA MVEP

'Povlačenje veleposlanika ishitrena je odluka'

02.04.2015 u 19:36

Bionic
Reading

Iako je u studenom prošle godine kada se Vojislav Šešelj vratio iz Haaga u Srbiju tražila da Hrvatska povuče svog veleposlanika na konzultacije u Zagreb, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je kazala za Jutarnji list, ovaj put misli da je to bila ishitrena odluka

Lani je, podsjetila je Grabar Kitarović za Jutarnji list, tražila da se veleposlanika povuče jer se Srbija nije ogradila od Šešeljevih ispada. Ovo što se sada događa poput paljenja zastave ili izjava srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina, kaže predsjednica, neprihvatljivo je, ali smatra da se nije trebalo povlačiti veleposlanika na konzultacije.

'Smatram da je povlačenje veleposlanika na konzultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti prosvjednu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja. Primila sam poruku predsjednika Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusjedskih odnosa na koju sam odgovorila u istom duhu, a zapazila sam i izjavu premijera Vučića u tom pogledu. Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije. Osobno sam često prozivana u Srbiji i o meni se mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali mi nije palo na pamet to preslikavati na međudržavne odnose između Hrvatske i Srbije. Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo povlačenje veleposlanika jednim dijelom uvjetovano i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smjela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkoj razini, nego sustavno i dugoročno', komentirala je predsjednica za Jutarnji list.

Hrvatska je, poručila je danas i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, povlačenjem veleposlanika htjela Srbiji odaslati poruku da paljenje zastave, a pogotovo izjave visokih dužnosnika srbijanske Vlade, nisu prihvatljivi.

Pusić je danas, izvijestili su iz MVEP-a, razgovarala i sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem. Oni su razgovarali o tenzijama između dvije zemlje i usuglasili se da incidenti ne smiju ugroziti obostranu želju za unapređenje odnosa, istaknuvši da 'treba raditi na normalizaciji situacije, u interesu budućnosti dvije države i cijele regije'.

Vesna Pusić obavijestila je srpskog kolegu Dačića, da će se hrvatski veleposlanik vratiti u Beograd odmah nakon Uskrsa.

Nikolić poručio Grabar-Kitarović da se Srbija gnuša spaljivanja hrvatske zastave

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država niti bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

U poruci se naglašava da je spaljivanje hrvatske zastave čin za svaku osudu i najavljuju zakonske mjere protiv počinitelja, navedeno je u priopćenju iz ureda predsednika Nikolića.

U povodu incidenta u srijedu kad je haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešlj zapalio hrvatsku zastavu, savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Ivan Mrkić je, u Nikolićevo ime, uputio svom hrvatskom kolegi Dariju Mihelinu poruku za predsjednici Grabar-Kitarović u kojoj se naglašava gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske.

'Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinitelja će biti poduzete sve mjere predviđene zakonom. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije', navedeno je u priopćenju.

Iz ureda predsjednika Srbije navodi se da srbijanski šef države svoje uvjerenje 'potkrepljuje i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava' koje Srbije nije niti će ih, kako se navodi, 'stavljati u prvi plan naše političke pažnje'.

Nikolić poručuje hrvatskoj kolegici da je srbijansko vodstvo 'vođeno dokazanom mudrošću da susjedi trebaju učiniti sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju'.

'Zato ćemo i ubuduće sve naše napore usmjeriti ka tom cilju', naglašava Nikolić, uz poruku da očekuje i 'uzvratno djelovanje'.

Odgovor predsjednice Grabar Kitarović: Prepoznajem da iskreno želite jačati međudržavne odnose

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću na njegovu najoštriju osudu spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu porukom u četvrtak u kojoj je rekla kako prepoznaje Nikolićevu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa, piše Hina.

'Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije', stoji u poruci Grabar-Kitarović koju je u njezino ime svome srbijanskom kolegi, veleposlaniku Ivanu Mrkiću, prenio savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, priopćeno je iz ureda predsjednice.

'Kao predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti', stoji u poruci Grabar-Kitarović srbijanskome predsjedniku.

'U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo', istaknula je hrvatska predsjednica.