maratonska bitka

Šef hrvatskih vatrogasaca: Cijelu noć sprječavat će prodor vatre u Podstranu

27.08.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u utorak navečer da je pred vatrogascima u Žrnovnici, gdje su obranjene kuće, teška noć u sprječavanju širenja požara na područje naselja Podstrana. "Na terenu je trenutačno 150 vatrogasaca i 40 vozila, oni će cijelu noć sprječavati prodor vatre u Podstranu i nama je sada to glavni cilj," rekao je Hini Tucaković koji je osobno stigao u Žrnovnicu

Nakon što je Žrnovnica obranjena, plameni jezici došli su do Donjeg Sitnog, gdje vatrogasci čuvaju liniju da vatra ne prijeđe preko ceste. 'Gori na sve strane, vatrogasci se bore', rekli su kratko Hini u utorak navečer u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu.

Vatreni obruč u smjeru Donjeg Sitnog dug je nekoliko stotina metara, no srećom vjetar se gotovo ne osjeća, navodi večeras Dalmatinski portal, dodajući da su vatrogasci optimistični u pogledu obuzdavanja vatre - ako prijeđe cestu, teško će se obraniti kuće. I Dalmacija Danas javlja da je u Žrnovnici najgore prošlo ali je problematičan požar u Donjem Sitnom. U 20.30 zatvorena je cesta Žrnovnica- Donje Sitno za sav promet.

Tucaković je rekao da na požarište tijekom noći stižu vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske pomoći u obuzdavanju požara u Žrnovnici, koji je izbio u ponedjeljak nakon udara groma i razbuktao se s burom u utorak popodne. "Fonta požara je jako velika", rekao je vatrogasni zapovjednik.

U kasnim poslijepodnevnim satima požar je ušao među kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice. Tucaković kaže kako trenutačno nema informacija je li bilo oštećenih kuća.

Splitski vatrogasci izvijestili su u utorak kasno navečer da su do tada obranjene sve kuće u sjevernom djelu Žrnovnice, Koliko mi imamo informacija ni jedna kuća nije izgorjela, rekli su splitski vatrogasci.

  • +54
Požar kod Žrnovnice Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je kako je stanje dosta stabilizirano.

'Kritično je na trasi od raketne baze do Donjeg Sitnog, gdje je upravo prošlo desetak cisterni. Čuo sam se s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Oni će dislocirat jedan dio vatrogasaca iz nama susjednih županija. Očekujemo ih brzo, kako bi se preko noći, dok se vjetar smirio, što više požarišta stavilo pod kontrolu', rekao je večeras župan Boban.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Pojavile su se informacije da je ozlijeđeno nekoliko osoba u detonaciji iz raketne baze. Međutim, to nije istina, javlja Dalmatinski portal, dodajući da su se čule detonacije, ali nije bilo ozlijeđenih.

U središnji Dnevnik HTV-a javila se HRT-ova novinarka Ivana Šilović. Rekla je da situacija nije dobra i da se vatra oko 16 sati rasplamsala na nekoliko punktova na području Žrnovnice. Razgovarala je s gospođom Ines Barbarić, koja je rekla kako misli da joj kuća gori.

'Vatrogasce pokušavam zvati od 15 sati, a oni mi kažu da tuđe kuće gore i da će moja tek i da za nju ima vremena. To se trebalo spriječiti jutros. Vatrogasci nisu smijeli napusiti ovo područje jer su znali kakvo je ovo područje. Četvrti put mi kuća gori. Suprug, prijatelji i rodbina pokušavaju kantama, lopatama, šmrkovima obraniti kuću', rekla je.

Na terenu je više od 150 vatrogasaca. Miris paljevine od tog požara osjeća se i u Splitu. 'Vrlo je teško u ovim trenucima', potvrdili su Dalmatinskom portalu u Županijskom vatrogasnom centru.

  • +25
Požar kod Žrnovnice: Vatra ušla u naselje Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Do popodne se činilo da je stanje pod kontrolom, ali se vatra rasplamsala. Uz domicilne snage, na požarište su upućeni i vatrogasci iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Zadra, Splita i Šibenika, a angažirani su i vatrogasci Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije te iz Grada Zagreba.

Od čitatelja iz Žrnovnice smo dobili dramatične informacije da gore maslinici, a mještani su se uhvatili motornih pila i ruše stabla oko kuća kako bi spriječili širenje požara, javlja Slobodna Dalmacija.

Milan Barbarić, predsjednika DVD-a Žrnovnica i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Splita kazao je za Dalmaciju Danas da su kuće uspješno obranjene te nije došlo do direktne ugroze.

'Specifični uvjeti koji su se stvorili u Srinjinama bili su jači i od vatrogasnih i od zračnih snaga, tako da smo se praktički ponovno vratili na početni položaj i braniti ono najvažnije - ljudske živote i ljudsku imovinu. Sva okolna društva su nam pristigla u pomoć', kazao je Barbarić te potvrdio da je vatra stigla blizu kuća. 'Nijedna kuća nije bila direktno ugrožena, niti je, prema mojim informacijama oštećena', navodi Barbarić.

U požaru je oštećeno jedno vatrogasno vozilo DVD-a Žrnovnica, a stigla je i Hitna pomoć zbog nagutavanja dima kod jedne osobe.

Policija se stacionirala kod bivšeg Lavčevićevog kamenoloma, na predjelu Žminjača, tako da je praktički nemoguće ući u mjesto iz smjera Splita.

Splićani javljaju da su se ostaci požara prebacili sa krajnjeg istoka na sami zapad Splita i pepeo se sručio na Meje. Stoga ni ne čudi da se po cijelom Splitu i okolici osjeti neugodan miris dima s obližnjeg zgarišta.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zbog puhanja maestrala požar se popodne proširio na područje Srinjina i kreće se u pravci naselja Sitno, rekli su ranije Hini u vatrogasnom središtu.

Cijela sjeverna strana Peruna je izgorjela. Kako doznaje portal Dalmacija Danas s mjesta događaja, izgorjela je makija i trava, a stanovnici na Vilaru nose maske zbog dima.

'Vatra je stihijski došla gotovo do kuća', kažu stanovnici. Djeca su iz predostrožnosti evakuirana iz kuća.

  • +5
Kanaderi gase požar Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Požar na brodu Markovača buknuo je sinoć nakon udara groma.