carl bildt

Poznati političar upozorava: Europa se treba pripremiti za ono što slijedi sa SAD-om i Kinom

29.08.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Europa bi trebala preuzeti značajniji financijski teret za rat u Ukrajini i pripremiti se za ono što slijedi sa SAD-om zbog odnosa s Kinom ako Donald Trump pobijedi u utrci za Bijelu kuću u studenom, rekao je Carl Bildt

Bivši švedski premijer i ministar vanjskih poslova, trenutno supredsjedatelj think tanka Europskog vijeća za vanjske odnose, razgovarao je s Euronewsom na marginama Europskog foruma Alpbach u Tirolu.

Trump je 'ekstremno nepredvidiv, ali očito će biti znatnih napetosti' ako pobijedi na predsjedničkim izborima, rekao je Bildt.

Trumpa nije briga

'U Europi imamo svoja stajališta o teritorijalnom integritetu, važna s naše točke gledišta, a njega zapravo nije briga, tako da se napetosti neće izbjeći. Europa će morati pojačati financijsku potporu Ukrajini', smatra Bildt. Procijenio je da bi trošak iznosio između 0,2 i 0,3 posto BDP-a EU-a, ali je dodao da se to može učiniti samo ako postoji politička volja.

Bildt je također označio odnos EU-a i Kine kao potencijalni uzrok transatlantskih napetosti ako pobijedi Trump.

'On će povećati carine svih vrsta za Kinu i to će imati vrlo negativan učinak na globalnu trgovinu. Hoće li Europa slijediti Ameriku u velikom povećanju carina? Mislim da nećemo, i mislim da ne bismo trebali, jer bi to imalo negativan učinak i na naše gospodarstvo, a moglo bi dodatno povećati tenzije', naveo je Bildt.

Bildt je rekao da EU mora razviti veću neovisnu obrambenu sposobnost.

'Sada smo ovisni o Amerikancima više nego ikada prije. Putin računa na svoje nuklearne sposobnosti zbog političkog pritiska i drugih razloga, izvodi vježbe i govori o tome', rekao je, dodajući da Europa trenutačno može parirati toj prijetnji samo sposobnošću SAD-a.

Smatra da je potrebno više obavještajnih podataka, sposobnosti zapovijedanja i kontrole, kao i brojnije kopnene snage.

'Na kraju dana o ratu odlučuje ono što se događa na terenu - vidimo da se to događa u Poljskoj i Njemačkoj, ali očito je da treba puno više toga biti učinjeno', naveo je Bildt.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nedavno izabrana za drugi mandat, obećala je ojačati obrambenu politiku, ali to neće biti lako, upozorava Bildt.

'Bit će prilično težak zadatak definirati mandat i djelokrug povjerenika za obranu u konkurenciji s poslom koji se obavlja unutar NATO-a i prioritetima koji se daju odlukama nacionalnih vlada', rekao je.

Uloga Ujedinjenog Kraljevstva također je problematična, dodao je, jer je to 'jedna od - ako ne i najvažnijih vojnih snaga koje imamo u Europi, a one su izvan EU-a'.

Budući da je velik dio europske obrambene industrije visoko integriran s britanskom, 'kada je riječ o stvaranju EU-a i europskog identiteta u obrambenoj politici, moramo riješiti odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom', zaključio je Bildt.