najbrutalniji udar

Crnomorska flota opet pokazala zube: Pogledajte čime su sve napali Ukrajinu

28.08.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak i utorak ispalila stotine projektila i jurišnih bespilotnih letjelica na Ukrajinu, gađajući kritičnu infrastrukturu i druga mjesta diljem zemlje u, kako je Kijev rekao, najvećem zračnom napadu u ratu

Zračne snage Ukrajine priopćile su da su detektirale 127 projektila koje su lansirali ruski zrakoplovi, kopnene snage i ratni brodovi, kao i dodatnih 109 dronova. Kijev navodi da su uništili 102 projektila i 99 bespilotnih letjelica tijekom masovne baraže, piše Business Insider.

Najmanje sedam ljudi je ubijeno u napadu, a deseci su ozlijeđeni, priopćila je Državna hitna služba Ukrajine u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu.

Brutalan napad s mora

Ruski napad uključivao je nekoliko vrsta oružja, uključujući 28 krstarećih projektila Kalibr ispaljenih s 'površinskih' i 'podvodnih nosača u istočnom dijelu Crnog mora', priopćile su ukrajinske zračne snage, ukazujući na lansiranja s površinskih ratnih brodova i podmornica.

Uključenost ruske Crnomorske flote pokazuje da je još uvijek sposobna izvoditi napade velikih razmjera, unatoč velikim gubicima i ukrajinskim tvrdnjama da je potpuno izvan stroja.

Ukrajina tvrdi da je potopila, oštetila ili uništila najmanje trećinu ruske Crnomorske flote od početka rata, što je značajan uspjeh s obzirom na to da Kijev nema svoju mornaricu.

Ukrajinske vojne i sigurnosne snage uvelike su se oslanjale na domaće mornaričke bespilotne letjelice i protubrodske projektile da bi se uključile u ratovanje i obuzdale rusku pomorsku prijetnju.

Kampanja Ukrajinaca na kraju je prisilila Crnomorsku flotu da ode iz svog zapovjedništva u jugozapadnom kutu okupiranog Krimskog poluotoka i preseli se u istočni dio regije, bliže Rusiji, odakle su u ponedjeljak ispaljene rakete Kalibr.

Rusija ima moćno oružje u Crnom moru

Unatoč ovim značajnim zastojima, glasnogovornik ukrajinske mornarice rekao je ranije ove godine da Rusija održava ozbiljnu prisutnost u Crnom moru, uključujući kombinaciju nosača projektila, podmornica i patrolnih brodova.

Tri ruske podmornice s krstarećim projektilima uočene su u širokom području Crnog mora prije samo nekoliko tjedana.

U ponedjeljak je Rusija također lansirala balističke projektile i krstareće projektile s drugih platformi tijekom velikog bombardiranja, uključujući strateške bombardere Tu-95, lovce bombardere Su-34 i zrakoplove pete generacije Su-57, rekla je Ukrajina, dodajući da su njezine snage osujetile 201 od 236 zračnih prijetnji.

Business Insider nije uspio provjeriti ukrajinske tvrdnje.

General pukovnik Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je u izjavi da je 'sve raspoloživo oružje korišteno za odbijanje zračnog napada: avijacija, protuzračne raketne snage zračnih snaga, mobilne vatrene skupine i jedinice za elektroničko ratovanje'.

SAD će pomoći Ukrajini s naoružanjem

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da je SAD usredotočen na pružanje Ukrajini kritičnih sustava protuzračne obrane i presretačkih projektila kako bi se obranila od takvih napada u budućnosti.

'Njihova protuzračna obrana bila je jako dobra tijekom ovih napada', rekao je novinarima u ponedjeljak. 'Jasno je da su neke stvari prošle. Ali većinu su srušili s neba i moramo se pobrinuti da to mogu nastaviti činiti', rekao je Kirby.