katastrofa u bih

Premijer FBiH: Nitko ne može predvidjeti da će pasti brdo, kamenolom nije radio

05.10.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić gostovao je u programu BHRT-a gdje je iznio posljednje informacije o posljedicama poplava i odrona u zemlji

Objasnio da je došlo do zabune u brojanju poginulih s obzirom na to da su dvije spasilačke ekipe prijavile istih troje stradalih. Stoga je broj poginulih u HNK do sada 13 (jedno u Konjicu, 12 u Jablanici). Poginule su i tri osobe u Fojnici stoga je u državi ukupan broj do sada 16. Traga se za još desetak osoba, javlja Klix.ba

"Spasitelji su došli i do vozila koja su prazna, a nisu iz Jablanice pa se ne može znati tko je bio u vozilu i je li bujica odnijela ta tijela", kazao je Nikšić.

Mnogi su iznijeli sumnju da je kamenolom uzrok velike katastrofe u Donjoj Jablanici s obzirom na to da njih nije unesrećila poplava, nego odron zemlje i kamenja.

"Navodno je neka porodica Hondžo vlasnik. Neki mještani mi kažu da kamenolom 20 godina nije eksploatiran, neki kažu da je, ali da ne špekuliramo. Ono što je evidentno i za što ne treba poseban istražitelj je da vidite su da su u tom naselju poginuli ljudi na koje se obrušilo kompletno brdo. U Buturović Polju je bujica naišla i odnijela ljude, a ovdje je drugačije", rekao je Nikšić.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Razgovarao je o tome i sa resornom ministricom u FBiH, koja ga je obavijestila da ne postoji informacija u evidenciji ministarstva da je kamenolom radio posljednjih godina.

Poručio je da će se odgovornost za katastrofu ispitati, ali da je u ovom trenutku Vladi FBiH najvažnije sanirati štetu i zbrinuti preživjele. Također je kazao da postoji dovoljan broj ljudskih resursa i mehanizacije na terenu.

Na pitanje je li se moglo prijevremeno reagirati kazao je: "I da smo radili evakuaciju, evakuirali bi tokove rijeke, a ne Donju Jablanicu. Ne znam tko može da predvidjeti da će pasti brdo. To je bilo nepredvidivo, to je prije 20 godina netko trebao razmišljati može li tu biti kamenolom".

  • +6
Jablanica Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL