RIMAC O NARUŠENOM UGLEDU RH:

'Premijer je besmisleno 3 mjeseca inzistirao na krivom pristupu'

26.09.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Za razliku od premijera Zorana Milanovića, ministra pravosuđa Orsata Miljenića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koji su sinoć odreda odbacili dijagnoze stranih medija o porazu, pa i kapitulaciji Hrvatske u sukobu s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga, politički analitičari poručuju da je Hrvatska zbog narušenog kredibiliteta pretrpjela političku štetu

Samardžija: Naš kredibilitet doveden u pitanje

Višnja Samardžija, voditeljica Odjela za europske integracije Instituta za razvoj i međunarodne odnose, te bivša pomoćnica ministrice europskih integracija, smatra da je postizanje dogovora s Europskom komisijom svakako korak naprijed za Hrvatsku.

'Osim što je zakon upućen u hitnu proceduru, važno je da on krene u primjenu u prihvatljivom roku, te da se u praksi poštuje i primjenjuje. To nije važno samo zbog očekivanog nadzora od strane Komisije koji se najavljuje, nego i zbog našeg vlastitog kredibiliteta koji je ovime doveden u pitanje. Hrvatska je nova zemlja članica i mora u praksi pokazati da je spremna poštivati i provoditi pravnu stečevinu Europske unije i sve ono što smo dogovorili tokom pregovora', poručila je Samardžija.

Ivan Rimac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, smatra da su izjave premijera Milanovića i ministra Miljenića potpuno deplasirane.

'Jednostavno, ne samo da je Hrvatska ugrozila svoj ugled, nego je zbog izigravanja pristupnog ugovora s Europskom unijom pretrpjela i nematerijalnu i materijalnu štetu. Izjave koje su dane nakon postignutog rješenja - koje zapravo samo izvodi ono što je trebalo biti napravljeno odmah nakon prve reakcije Europske komisije - pokazuje da su premijer i vlada besmisleno tri mjeseca inzistirali na pogrešnom pristupu i ponašali se potpuno autistično prema problemima koji su bili predmet spora', rekao je Rimac, dodajući da se može postaviti pitanje odgovornosti Vlade za štetu nanesenu građanima i Hrvatskoj, kako po ugled države, tako i po sezonu koja je očito mogla biti bolja nego što jest.

Na kraju je, navodi Rimac, sve došlo upravo na ono kako je Komisija i tražila. Pritom, minoriziranje da se radi o dogovoru, a ne ispunjenju onoga što je otpočetka traženo, samo je 'pokušaj da se umanji krivica proizašla iz neadekvatnog ponašanja vlade i njezinih beskrajno sporih reakcija'.

'Naravno da je Hrvatska kapitulirala kad su tjerali mak na konac tamo gdje nije trebalo. Osnovni postulat Europske unije jest da se poštuje pristupni ugovor, jer je to jedini instrument kojim se EU održava na životu', zaključio je Rimac.

Picula: Sreća da zemlju ne čine samo političari

Politolog Boško Picula s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, poručio je da se Hrvatska se zbog te odluke iz lipnja 2013. gotovo tri mjeseca 'nepotrebno bavila jednom temom na loš način i u lošem tajmingu'.

'To je definitivno bila tema koja se pretvorila u problem koji ni na koji način nije doprinio početku našeg članstva u Europskoj uniji. To samo govori da hrvatska politika, bez obzira bila na vlasti ili u oporbi, ne prepoznaje prioritetne nacionalne interese. Ne bih rekao da je narušen ugled Hrvatske kao zemlje, jer zemlju na svu sreću ne čine samo političari, ali u svakom slučaju hrvatska službena politika izgubila je na vjerodostojnosti', rekao je Picula.

Hrvatska se, istaknuo je, svakako treba zalagati za jednakopravnost unutar EU-a, ali 'ne na ovoj temi i ne na ovaj način'.

'Bilo bi kudikamo bolje da smo se protekla tri mjeseca bavili novim investicijama, novim zapošljavanjem i novim inicijativama u tom smislu. Bez obzira koju sljedeću temu otvorili u odnosima s EU-om, definitivno trebamo u prvom redu misliti na ozbiljnost politike i na poštivanje onoga što je dogovoreno', poručio je Picula.

S obzirom da je riječ o suradnji s Unijom u stvarima kaznene prirode, bilo kakvo pitanje moglo se postaviti i rješavati u pristupnim pregovorima, a ne da se takav zakon donosi doslovce par dana prije ulaska. I zato smo stvarno pretrpjeli u prvom redu političku štetu', rekao je Picula.

Inicijativu da se sva teška ubojstva, ne samo ona politički motivirana, izuzmu od zastare, Picula je ocijenio dobrom: 'to je jedino dobro što je proisteklo iz svega ovoga'.

Što se pak tiče sinoćnjih izjava Milanovića i Miljenića u središnjim informativnim emisijama, Picula smatra da su i premijer i ministar 'ostali dosljedni sebi, ali o tome će definitivno odlučivati birači'. Možda će, dometnuo je, njihove tendencije detektirati ispitivanja javnog mnijenja već u listopadu i studenom.