stanje na terenu

Plenković u Petrinji: Država nikad nije pokazala ovakvu snagu kao 2020. Otklanjam ove ozbiljne pokušaje demontiranja države!

05.01.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak se nalazi u obilasku Sisačko-moslavačku županiju koja je teško stradala u razornom potresu

Plenković će najprije obići Petrinju i Stožer za sanaciju posljedica od potresa koji se nalazi u petrinjskoj vojarni, a zatim će posjetiti tvornicu Gavrilović, obići Glinu i Majske Poljane. Za kraj obilaska je ostavljen Sisak.

  • +4
Andrej Plenković sa članovima Stožera u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon sastanka sa Stožerom predsjednik Vlade se obratio javnosti kazavši je da je dobro što se strukturira način djelovanja nakon potresa. Na sastanku su uz Plenkovića i uz Tomu Medveda prvog čovjeka Stožera vezanog uz skrb područja pogođena potresom bili i i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministri Mario Banožić i Oleg Butković, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, župan Ivo Žinić...

'Osnivanjem Stožera dali smo dodatni doprinos za integraciju aktivnosti raznih razina. Potpredsjednik Medved će biti svakog dana na terenu', kazao je premijer dodavši da je dobra suradnja s gradom i sa županijom. Istaknuo je da se radi na iznalaženju financijskih sredstava za obnovu.

Zahvalio se svima koji su dali financijsku potporu za pomoć stradalima. Država je primila 59 milijuna kuna uplata, a Crveni križ 35 milijuna kuna.

Na pitanje o zakašnjeloj reakciji Plenković je rekao da Zakon o sustavu civilne zaštite govori o načelu postupnosti, i da su službe biti na terenu unutar sat vremena od potresa. 'Nitko tad nije mogao steći uvid u razmjere šteta. Nema aktera koji nije bio na licu mjesta i radio svoj posao' kazao je premijer. Pohvalio je HEP i izrazio nadu da će i voda svugdje biti pitka vrlo brzo.

'Načelo postupnosti je važno', istaknuo je premijer i pohvalio se kako su odmah nakon potresa iznašli 120 milijuna kuna sredstava. Naveo je da su shvatili da su ovo dvije odvojene situacije i da moraju imati dva odvojena stožera za upravljanje ovom i koronakrizom.

Na upit novinara o kritikama na reakciju države nakon potresa i razočaranje u samu državu kazao je da su to ozbiljni pokušaji demontiranja države.

  • +7
Premijer Andrej Plenkovic sudjelovao je na sastanku kriznog stozera u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Država je pokazala snagu da pomogne svakom građaninu. Ovakvu snagu države koja je pokazana 2020. nismo nikad vidjeli', kazao je premijer i istaknuo je da je velika razlika između ovoga područja i Grada Zagreba kojeg je potres pogodio u ožujku prošle godine.

Za dezinformacije kaže da živimo u takvom vremenu kada se to ne može kontrolirati. Naglasio je da je riječ o velikom i snažnom potresu i ne može se očekivati da će par dana nakon potresa sve izgledati kao da smo ušli u apoteku.

Ponovio je da će se istražiti zašto su teško oštećene i kuće koje su obnovljene nakon Domovinskog rata.

'Ako kuća nije bila napravljena po pravilima struke ili nije imala armaturu, utvrdit će se tko je doveo do toga', kazao je premijer

O eventualnim otpisima dugova režija rekao je da je HEP već sad rekao da neće biti negativnih aktivnosti ako netko nije platio struju. 'Ista stvar je i s Vodoopskrbom', dodao je.

Za distribuciju novca koji je prikupljen u državnoj riznici kazao je da će biti vrlo brzo raspodijeljen onima kojima je to najpotrebnije na područjima koje je pogodio potres u dogovoru sa županom, gradonačelnicima i Stožerom.

O raspodijeli šatora koji su stigli iz Grčke, a ne iz robnih zaliha premijer je rekao da nije logično da se ljude smješta u šatore jer je zima i to je isto kao da su vani. Neki ljudi ne žele u organizirani smještaj, nego žele ostati pokraj kuća pa je potrebno vremena da se osiguraju kontejneri i kamp kućice za sve.

Medved je kazao da prema gruboj procjeni će biti potrebno oko 1000 objekata koji će biti pozicionirani uz obiteljske kuće ili na neke zajedničke lokacije.

'Dio objekata, kontejnera, koji su ispred bolnica će biti prebačeni ovdje, a i naši proizvođači su alarmirani o potrebama', kazao je Medved. Pozvao je i medije i sve koji znaju da ako postoje neki kojima je potrebna pomoć, a još je nisu dobili da alarmiraju i jave Stožeru kako bi mu se ili njima moglo što prije pomoći.