PITANJE OPSTOJNOSTI

Prihvaćena Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti LS Županije

02.04.2014 u 22:41

Bionic
Reading

Na izvanrednoj proširenoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije donijeta je Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Ličko-senjske županije.

U Deklaraciji je izraženo nezadovoljstvo odnosom aktualne vlasti prema Ličko-senjskoj županiji budući da su izostale gotovo sve investicije te da je u posljednje dvije godine zatvoreno na desetke institucija na području Ličko-senjske županije, što u konačnici dovodi u pitanje njenu opstojnost.

Izražena je potpora opstojnosti Ličko-senjske županije kao važnom političkom, geostrateškom, gospodarskom, veleučilišnom, kulturnom, sportskom čimbeniku razvoja Republike Hrvatske.

Deklaraciju su podržale sve političke opcije osim SDP-a.

Sjednica je bila proširena čelnicima braniteljskih udruga, direktorima javnih poduzeća, načelnicima i gradonačelnicima i drugim rukovoditeljima iz županije Ličko senjske. Obrazloženje deklaracije na sjednici je podnio župan Milan Kolić, koji je naglasio da prijedlozi novih propisa vode daljnjem devastiranju ovog prostora Hrvatske i da za njegovu opstojnost izostaje podrška i razumijevanje središnjice.

'Ličko-senjska županije ne pristaje ni na kakav status županijskih državnih ustanova koji je niži od postojećeg. Lika je povijesna i geo povijesna regija i kao takva mora ostati', rekao je Kolić.

Deklaracija sa šest članaka, u petom poziva Vladu da promjeni sadašnju politiku prema Ličko-senjskoj županiji, čiji je cilj gašenje državnih i županijskih institucija, što bi u konačnici dovelo do ukidanja Županije.
U raspravi Ante Franić, čelnik HSLS-a, rekao je da se njihovi stavovi djelomično poklapaju s Deklaracijom. Naglasio je da lokalnu samoupravu treba financijski ojačati kako bi mogla pokrenuti gospodarstvo. Čelnik HNS-a Stipe Ćaćić je rekao da Deklaracija sama neće biti dovoljna bez rada u Saboru i de će regionalizacija proći mimo Like.

Na političke dogovore iz 1990. godine podsjetio je Tomislav Zrinski, čelnik SDP-a koji se nisu ostvarili osnivanjem županije što je teško pogodilo Grad Senj. On je stava da je Deklaracija nepotrebna jer nitko ne ukida županiju, a posebno ga smeta peti članak koji treba izbrisati iz Deklaracije.

'Pokušali smo Deklaraciju donijeti jednoglasno. Utvrdimo da li su navodi iz pete točke istiniti ili nisu. Istina je da smo u zadnje vrijeme ostali bez niza institucija, najmanje 15, koje su prešle u okolna veća mjesta, a uskoro ćemo ostati i bez policijske uprave, a u pitanju je i Bolnica i ŽUC', rekao je Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine te dodao da jedino Lika nema svoje vodoopskrbno područje što će u konačnici rezultirati poskupljenjem vode. Za njega je u tijeku proces tihog gašenja Ličko-senjske županije što se ne smije dopustiti.

Senjski gradonačelnik Darko Nekić je upozorio na drastične posljedice ukidanja beneficija posebnog područja i brdsko planinskog područje što će samo Senju umanjiti iduće godine proračun za gotovo pet milijuna kuna. U raspravu se uključio Antonio Šebalj, predsjednik Kriznog stožera branitelja koji je podržao Deklaraciju u ime braniteljske populacije naglašavajući da Lika zaslužuje cjelovitost.