TANKER SOUNION

Prijeti ekološka katastrofa: Velike eksplozije na tankeru punom nafte u Crvenom moru

24.08.2024 u 09:31

Bionic
Reading

Na tankeru Sounion, koji je u srijedu napadnut u Crvenom moru, došlo je do ogromne eksplozije nakon koje je izbio požar, priopćio je Ured pomorskih trgovačkih operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). Na društvenoj mreži X objavljena je snimka koja navodno prikazuje eksploziju tankera. Na snimci se vidi kako gori tanker koji nosi 150.000 tona sirove nafte. Posada tankera evakuirana je dan ranije, a za napade na tanker - među ostalim jučerašnja ogromna eksplozija - odgovornost preuzeli Hutisti, jemenski islamistički militanti. Ako nafta završi u moru, to bi moglo biti jedno od najgorih izlijevanja nafte s tankera u povijesti i velika ekološka katastrofa

Naftni tanker pod grčkom zastavom, čija je posada evaukirana nakon što je napadnut u Crvenom moru, sada predstavlja opasnost za okoliš, rekla je ranije pomorska misija EU-a na Crvenom moru 'Aspides'. Sada je došlo do ogromne eksplozije, zbog čega prijeti ekološka katastrofa. . Brodom upravlja Delta Tankers sa sjedištem u Ateni

Hutisti, koji kontroliraju najmnogoljudnije regije Jemena, priznali su u četvrtak da su napali naftni tanker Sounion u Crvenom moru; proiranska grupa napada brodove u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi. Sounion 'pripada tvrtki koja ima veze s izraelskim neprijateljem i prekršila je odluku o zabrani ulaska u luke okupirane Palestine', rekao je vojni glasnogovornik Hutista Yahya Saree.

Sounion je u srijedu gađan s više projektila kod jemenskog lučkog grada Hodeide. 'Prevozeći 150.000 tona sirove nafte, MV SOUNION sada predstavlja opasnost za plovidbu i okoliš', rekao je Aspides u objavi na platformi društvenih medija X. Sounion je treći brod koji je napadnut u Crvenom moru ovog mjeseca. Napad je izazvao požar na brodu koji je posada ugasila.

Napad je uzrokovao gubitak snage motora, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO). U četvrtak je UKMTO rekao da je brod bio usidren između Jemena i Eritreje te da je sva njegova posada evakuirana, doznaje Reutes.

Delta Tankers je rekao da radi na planu premještanja Souniona na sigurnije odredište radi daljnjih provjera i popravaka. Pomorska misija EU-a na Crvenom moru rekla je da je odgovorila na zahtjev kapetana Souniona i poslala brod da spasi posadu u Džibuti, rekli su Aspides.

'Dok se približavao tom području, brod EUNAVFOR ASPIDES uništio je dron (USV) koji je predstavljao neposrednu prijetnju brodu i posadi', dodao je Aspides. Grčko ministarstvo pomorstva priopćilo je da je brod plovio iz Iraka za Agioi Theodoroi u Grčkoj s posadom od dva Rusa i 23 Filipinca.

U desecima napada u Crvenom moru od studenog, Hutisti su potopili dva broda i zaplijenili još jedan, ubilvši najmanje tri mornara i uzdrmavši globalnu trgovinu prisiljavajući vlasnike brodova da izbjegavaju popularni trgovački prečac preko Sueskog kanala.

Vođa Hutista Abdul Malik al-Houthi rekao je u četvrtak da je 'iz ovotjednih operacija usmjerenih na brodove koji krše blokadu na plovilima koja su išla prema Izraelu, brod plutao zbog valova nakon što se pokvario zbog udara', ne navodeći ime broda.

U drugom incidentu u četvrtak, brod SW North Wind I izvijestio je o eksploziji u blizini koja je prouzročila manju štetu nakon susreta s brodom bez posade 57 nautičkih milja južno od jemenske luke Aden, rekao je UKMTO. Brod i njegova posada bili su na sigurnom i nastavljali su prema sljedećoj luci pristajanja.

Grčki ministar pomorstva Christos Stylianidis osudio je u srijedu napad na Sounion, rekavši da se radi o 'kršenju međunarodnog prava i ozbiljnoj prijetnji sigurnosti međunarodne plovidbe'. Napadi Hutista izazvali su uzvratne udare SAD-a i Britanije.

Britanska veleposlanica u Jemenu Abda Sharif nazvala je napade Hutija 'ilegalnima i bezobzirnima'. 'Još jedan napad Hutija prijeti jemenskoj obali, ribarskoj industriji i ekološkoj katastrofi. Srećom, posada je spašena, ali MV Sounion, koji nosi 150.000 tona nafte, sada je nasukan', dodala je u objavi na X.