GLEDE & UNATOČ

Prijetnje sankcijama Hrvatskoj svjetska medijska tema

17.09.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Prijetnje sankcijama Hrvatskoj od strane Europske komisije zbog tzv. Lexa Perković postale su i europska medijska tema, o kojoj izvještavaju ORF, Sueddeutsche Zeitung, Die Presse, njemačke televizije, kao i brojni drugi mediji

'EU planira sankcije protiv Hrvatske zbog spornog zakona', 'Hrvatska kritizira prijetnje sankcijama EU', 'EU-sankcije protiv Hrvatske pokrenute', 'Tek je postala članica, a Hrvatskoj već prijete sankcije EU', tako glase samo neki od naslova koji su danas objavljeni u europskim medijima u povodu najave Europske komisije da će Hrvatskoj uvesti sankcije zbog promjene Zakona o europskom uhidbenom nalogu, što je očito postala i sveeuropska medijska tema.

O tome izvještavaju Die Presse, Sueddeutsche Zeitung, B92, ORF, njemačke javne televizije, ali i američki mediji, poput Fox Newsa i ABC-a, koji doduše prenose agencijske vijesti o prijeporima između Europske komisije i Hrvatske zbog tzv. Lexa Perković. Hrvatska se tako probila do naslovnica europskih i američkih medija zahvaljujući tome što je uspjela nakon samo dva i pol mjeseca članstva u Europskoj uniji dovesti se u situaciju da joj se prijeti sankcijama.

Sueddeutsche Zeitung pak donosi najave izvora bliskih Europskoj komisiji o tome da će Hrvatskoj biti uskraćeno 80 milijuna eura za pripremu ulaska u šengenski granični režim, 'Novac bi trebao biti zamrznut tek za 2014. godinu, jer je nažalost tranša za 2013. isplaćena još u srpnju', izjavo je anonimno za SZ jedan briselski diplomat.