trogrlić za tportal

Primorac u utrci za predsjednika: Negativnu kampanju će odrađivati HDZ, a on će biti 'good guy'

31.07.2024 u 14:03

Bionic
Reading

Premda se očekivalo da će njegovo ime prvi izgovoriti predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je i najavio da će nakon današnje sjednice stranačkih tijela izaći s njihovim kandidatom za predsjednika države, Dragan Primorac preduhitrio ga je objavom videa na YouTubeu, u kojemu najavljuje svoj pohod na Pantovčak

'Kad sam prije petnaest godina svojom voljom napustio politiku, mislio sam da ona više neće biti dio mog života. Otada svu svoju energiju usmjeravam svom liječničkom pozivu, znanosti, razvoju novih tehnologija i, posebice, edukaciji mladih. I evo me sada s odlukom da se kandidiram za predsjednika Republike Hrvatske jer Hrvatska treba promjenu. Hrvatska može i zaslužuje bolje', rekao je Primorac i potom ustvrdio da se uz krizu morala i podjele ne može ostvariti napredak.

'Budućnost ovisi o tome što radimo danas. I nje nema bez snažnog, složnog i sretnog naroda', dodao je i potom u nekoliko navrata indirektno prozvao Zorana Milanovića - kazavši da se predsjednik države 'mora ponašati kako bismo željeli da se ponašaju svi građani' i da 'mora ulijevati povjerenje svim građanima u institucije', a vjerojatno je aludirao na njega i kada je kazao da je 'naša opredijeljenost zapadnim vrijednostima neupitna, kao i naša strateška partnerstva'.

'U razvijenim demokracijama nezabilježeno da se o stanju u vojsci vode javne rasprave i polemike', rekao je između ostalog Primorac u svom četverominutnom videu.

Kako je još 2009. godine izbačen iz HDZ-a, nakon što se kandidirao za predsjednika mimo svoje stranke i njenog tadašnjeg službenog kandidata Andrije Hebranga, očekivalo se da će na predstojeće izbore izaći 'samo' uz podršku HDZ-a, a ne i kao njegov formalni član. Politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić smatra da je tajming objave Primorčeva videa simptomatičan.

>>> Sve izgledniji predsjednički kandidat HDZ-a: Što znamo o Draganu Primorcu

Nezavisni kandidat uz podršku HDZ-a

'Izašao je s kandidaturom prije nego što ga je predstavio HDZ, što znači da se želi profilirati kao nezavisni kandidat uz podršku HDZ-a - a ne kao HDZ-ov nezavisni kandidat. Koliko to dvoje zvučalo jednako, u stvarnosti ipak nije - no nisam siguran donosi li ta strateška odluka više pluseva kod birača koji ne glasaju za HDZ, a Primorac računa na njihovu podršku, ili minusa kod HDZ-ovog članstva i njegovih tvrdih birača', objašnjava Trogrlić za tportal.

Kod Primorca je, dodaje, sve uvijek isplanirano, promišljeno i 'u američkom stilu'.

'On je za vrijeme svojih mandata kao ministar, ali i u ovih petnaest godina otkako nije u aktivnoj politici, izrazito pazio na komunikaciju, vidljivost i odnose s medijima. U ovom obraćanju htio je ukazati na jasnu razliku u odnosu na Milanovića, na klasični odnos 'svjetla protiv tame' - što bi u ovom slučaju bile njegove pristojnost i pomirljivost te nacionalni interesi iznad stranačkih podjela i slično. Primorac zadržava dostojanstvo i lice pozitivca ni ne spominjući, a kamoli prozivajući imenom aktualnog predsjednika, već isključivo ukazuje na negativnosti koje su se pojavile - za koje je jasno da im je izvor Milanović', kaže Trogrlić.

'Dakle negativnu kampanju za njega će odrađivati HDZ i Plenković, a on će biti good guy. Pokušava stvoriti okvir u kojemu će Milanović svakom uvredom i osobnim napadom, kojima je sklon, potvrđivati tu razliku među njima', dodaje ovaj analitičar.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Trogrlić tumači da je prvi Primorčev spot sniman iz više kadrova i više pokušaja, čime donekle gubi na uvjerljivosti, a na trenutke izgleda i kao da čita tekst umjesto da ga izgovara.

'Videouradak je svakako 'primorčevski' utreniran i to mu daje na ozbiljnosti, no istovremeno umanjuje autentičnost i spontanost, čega, ne zaboravimo, Zoran Milanović ima u izobilju', zaključuje Trogrlić.

>>> Zahuktava se predsjednička kampanja: Za koga biste glasali da su danas izbori?