Stiže opasno vrijeme:

Oglašen crveni meteoalarm za jedno područje, evo kad slijedi smirivanje

09.05.2024 u 09:02

Bionic
Reading

Nakon nekoliko svježijih i kišovitijih dana, slijede većinom sunčani, no uz povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, posebno danas. Na Jadranu bit moglo biti jake bure

Danas na istoku djelomice sunčano. Slaba kiša ili popodnevni pljusak mogući su ponajprije oko gorja na zapadu i u dijelu Posavine. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, najviša temperatura do 22 °C, objavio je Zoran Vakula u prognozi na HRT-u.

U središnjoj Hrvatskoj oko 20 °C, uz većinom umjeren, u višem gorju i jak sjeverozapadnjak. Poneki pljusak sredinom dana moguć je ponajviše na području Siska i okolice.

S promjenjivom naoblakom povremene kiše bit će u Lici, manje u Gorskom kotaru. Ujutro će u kotlinama gdjegod biti i magle, dok i u nizinama ne zapuše sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i razmjerno vjetrovito, osobito pod Velebitom jaka bura s olujnim udarima, moguće lokalno i orkanskim. More sve valovitije i malo hladnije. Najviša temperatura zraka od 21 do 23 °C, u Gorskoj Hrvatskoj oko 17 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima. Stabilnije, ali i dalje prema unutrašnjosti i osobito jugu može pasti kraći pljusak pa i zagrmjeti. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Najviša temperatura zraka od 22 do 26 °C.

Na djelomice sunčanom jugu Hrvatske bura će biti većinom umjerena, more malo do umjereno valovito, a vidljivost dobra. Ipak , u prvom dijelu dana moguć je i neverin.

Sunčanije, ali ne skroz stabilno

Na kopnu sljedeći dani većinom ugodni i topli, uglavnom suhi i djelomice sunčani. Tako će vjerojatno biti sve do nedjelje popodne. Tad će prema kraju dana stizati češći pljuskovi i grmljavina.

Na Jadranu će biti mnogo sunca, ali neće biti posve stabilno. U petak na jugu može biti pljuskova, zatim opet raste vjerojatnost za kišu i nestabilnosti i na južnom i na sjevernom dijelu, također potkraj nedjelje. Bura će oslabjeti do subote i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Vjetar će biti čest na Jadranu tijekom stabilnih dana u toplom dijelu godine.

Meteoalarm crvene boje u Velebitskom kanalu

Državni hitrometeorološki zavod objavio je meteoalarm crvene boje za područje Velebitskog kanala. To bi područje mogla pogoditi vrlo jaka, mjestimice olujna bura, osobito tijekom noći i jutra. Najjači udari vjetra od 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Na Kvarneru i u riječkoj regiji meteoalarm je narančaste boje zbog jake, mjestimice i olujne bure.