PUSIĆ NIKOLIĆU

'Problemi se ne mogu riješiti bez susreta premijera'

16.01.2013 u 23:13

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i europskih poslova Vesna Pusić u 'Dnevniku 3' HRT-a komentirala je susret premijera Ivice Dačića i Zorana Milanovića, nakon faze zahlađenja odnosa Srbije i Hrvatske, rekavši da je važan u kontekstu suradnje u regiji, ali prvenstveno Beograda i Zagreba

Pusić smatra da je sastanak poruka javnostima, hrvatskoj i srpskoj, pa onda i šire. Ministrica navodi da nije bilo posredovanja Bruxellesa oko sastanka, već su glavninu posla oko dogovora i izbora tema dogovorili srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i ona. 'U ponedjeljak sam bila u Bruxellesu na razgovoru s četiri potpredsjednika komisije i povjerenikom za proširenje koji su bili vrlo, vrlo, vrlo ugodno, ali iznenađeni', rekla je Pusić.

Osvrnula se i na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je rekao da Milanovićev posjet nije prijateljski jer je Hrvatska podignula tužbu za genocid protiv Srbije, također se požalio da se on prvi trebao sastati s Josipovićem kao predsjednik jer on predstavlja Srbiju u zemlji i inozemstvu. Nije htjela odgovoriti da li je svojim istupom Nikolić pokazao taštinu, ali je naglasila da se dva predsjednika, hrvatski i srpski, u budućnosti svakako trebaju susresti.

Ponovila je da je susret Dačića i Milanovića bio na radnoj razini. 'To je razina na kojoj se rješavaju problemi, uključujući i tip problema koje je on spominjao, a to je tužba za genocid. Naravno, poznato je da postoji obostrana tužba za genocid i ako se takve stvari hoće razriješiti, to ne ide bez susreta šefova vlada. To je naprosto takav posao', poručila je Pusić.

Ministrica nije podrobnije htjela komentirati da li je izjava Philipa Reekera, američkog tajnika za Europu i Euroaziju, koji je rekao kako očekuje da će Slovenija na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Hrvatskom, pritisak na Ljubljanu, već je samo napomenula da smatra da smo Slovenija i mi sposobni taj problem riješiti bilateralno.