gužve na autocesti

Prometni stručnjak o vožnji zaustavnim trakom: Dva su najčešća crna scenarija

01.07.2024 u 10:55

Bionic
Reading

Scenarij je to, nažalost, svima nama vjerojatno poznat. Čekate u koloni na autocesti, vruće je, minute traju kao sati, a vaš auto kreće se mic po mic. I onda se netko napravi pametan i odluči nadmudriti sve ostale koji manje-više strpljivo čekaju - pređe u zaustavni trak i prošiša kolonu u tren oka. Zašto je to izrazito opasno provjerili smo s prometnim stručnjakom Goranom Husinecom

Zaustavni trak namijenjen je vozilima u nuždi, odnosno vozilima u kvaru, ali i za kretanje hitne pomoći, policije i vatrogasaca pod rotacijama u hitnim slučajevima. No, nesreće na zaustavnom traku nisu rijetkost.

Posebice sada, tijekom ljetnih gužvi na autocestama, prijeti opasnost od nestrpljivih vozača, koji samo tako odluče skratiti si vrijeme čekanja u nepreglednim kolonama, skrenu u zaustavni trak, te se njime voze ugrožavajući i sebe i ostale sudionike u prometu.

'To je ekstremno opasno jer nitko od vozača ne očekuje da bi se netko uopće vozio po zaustavnom traku', istaknuo je prometni stručnjak Goran Husinec za tportal.

Dva najčešća crna scenarija

Netko ima kvar na autu – auto mu naglo zakuha, probuši mu se guma – i skrene desno u zaustavni trak, ne očekujući da će netko u tom traku voziti velikom brzinom. Jedan je to od dva najčešća crna scenarija u zaustavnom traku koja ističe Husinec.

Druga vrlo česta situacija događa se kad kolona stoji na autocesti i netko izađe iz auta - primjerice jer mu je vruće ili jer osjeća mučninu - i stane na zaustavnom traku, a onda netko naleti velikom brzinom.

Pored toga što je opasna i što nekoga može koštati života, vožnja zaustavnim trakom je i kažnjiva.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama predviđena kazna za vožnju zaustavnim trakom je 260 eura i jedan negativni prekršajni bod.

'Takvi scenariji sve su češći jer ti vozači očito vjeruju da neće biti uhvaćeni. Ali i to se sve mijenja jer danas mnogi automobili imaju kamere, pa ako snimite takvog vozača, možete bez problema taj videoisječak poslati policiji', kaže Husinec. Druga opcija je i nazvati policiju i prijaviti to vozilo koje ugrožava promet.

Kad je najbolje krenuti na more?

Gužve na cestama prema moru već su krenule i vozači i ostali putnici jednostavno se moraju naoružati strpljenjem.

Za gužve Husinec kaže da velikog rješenja nema, ali da bi bilo dobro, da mi 'domaći ljudi', ako smo u mogućnosti, krenemo na more u noćnim satima i izbjegavamo udarne vikende.

  • +8
Gužve na prometnicama prema Jadranu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Turisti imaju smjenu subotom. Udarni termini su subota ujutro i nedjelja navečer. Tako da je najbolje krenuti radnim danom navečer. A i ljepše je voziti po noći jer je hladnije', ističe Husinec.