PLENKOVIĆ SE PONOVNO ČUO S CERAROM

'Promijenit ćemo sustav na granicama, što god trebalo'

13.04.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska napraviti 'što god treba' kako bi promijenila sustav kontrole na europskim graničnim prijelazima, zbog kojega su se proteklih dana stvarale ogromne gužve na prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom. 'Svakih nekoliko sati dobivam izvješća o čekanjima na svakom pojedinom graničnom prijelazu i to je zaista zabrinjavajuće za Hrvatsku kao turističku zemlju. Sustav je neodrživ i promijenit ćemo ga, što god za to trebalo napraviti', kazao je Plenković u Splitu

'Danas sam se na putu iz Zagreba ponovno čuo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, očito je da je ovakva europska uredba neodrživa s aspekta Hrvatske koja još uvijek nije članica Schengena, premda se u njega spremamo ući. Sustavna kontrola koja podrazumijeva fizičko skeniranje svih dokumenata i na slovenskoj i na hrvatskoj granici, kada se provodi u cijelosti, izaziva gužve koje kao država ne možemo prihvatiti. Europsku komisiju i sve države članice već smo zajedno s Mađarskom obavijestili da ćemo sukladno odredbama uredbe prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole, a očekujemo da će istu vrstu režima primijeniti i Slovenija, jer je to i u njenom interesu', dodao je Plenković.

Potvrdio je da je o ovom problemu razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean Claudeom Junckerom i da je hrvatski cilj 'u srednjem roku pronaći rješenje koje će ići na promjenu ove europske uredbe'.

'Čim smo vidjeli zastoje obavijestili smo Europsku komisiju, a ukoliko je jasan naputak slovenske vlade graničnoj policiji da prijeđe na isti režim, vratit ćemo se na stanje prije 7. travnja', kazao je Plenković, dodavši i da će u idućem periodu o problemu trebati informirati države koje ne osjećaju gužve na granicama, poput Portugala ili Španjolske.

'U strogoj varijanti primjene, dakle ukoliko se provodi sustavna kontrola, ova uredba je neugodna. Ukoliko se ide na ciljane kontrole, ona dopušta dovoljnu fleksibilnost i omekšavanje režima koji ni na koji način ne bi trebao dovoditi do frustracija putnika.'

Hrvatski premijer ponovio je da je cilj što prije ući u sustav Schengena, te da očekuje pozitivnu evaluaciju provedenoga. 'Potom slijedi formalna odluka na razini Europskog vijeća gdje, budimo realni, postoje i političke konotacije. Mi ćemo iskoristiti sve naše mogućnosti i kontakte da se odluka prihvati', dodao je.

Na proputovanju prema rodnom Hvaru, gdje će sudjelovati na procesiji 'Za križne', Andrej Plenković posjetio je središnju službu Hrvatske gorske službe spašavanja (HSS) i uvjerio se da udruga koja koordinira tisuću i pol volontera djeluje u vrlo lošim uvjetima. Najavio je da će u idućih nekoliko mjeseci Vlada pronaći primjerenije rješenje za smještaj centralne službe HSS-a.