NAPETO U PARIZU

Propalestinski aktivisti spremaju akciju na otvorenju Igara, Izraelci u panici: Iran će nas napasti!

25.07.2024 u 22:55

Bionic
Reading

Olimpijske igre u Parizu bit će otvorene u petak spektakularnom povorkom brodova niz rijeku Seinu. U sjeni straha od eventualnog terorističkog čina, zbog čega su Francuzi digli preko 45 tisuća policajaca, događaju se i špekulacije o tome kako će izgledati defile zemalja koje žele pokazati solidarnost s Palestinom

Seinom bi u petak trebalo ploviti 90 brodova s ​​10.500 sportaša i dužnosnika, a među njima je i delegacija Izraela. Očekuje se da će pojedina izaslanstva imati poruke na odjeći ili čak i zastave Palestine, u namjeri iskazivanja solidarnosti s protivnicima Izraela, zemlje čije isključenje s Igara je tražio veliki broj aktivističkih skupina i organizacija, javlja The Guardian.

S druge strane, glasnogovornik olimpijske delegacije Izraela kaže kako nitko od njihovih sportaša nije odustao od sudjelovanja u konvoju niz rijeku, ali je odbio precizirati koliko sportaša će sudjelovati u defileu dugom 6 km.

Stephanie Adam, aktivistica Palestinske kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela, kaže: 'Dok bi Međunarodni olimpijski odbor i zemlja domaćin Francuska htjeli sakriti neslaganje, uključujući represivne i podmukle taktike, snažno narodno protivljenje genocidu Izraela na Olimpijskim igrama dala se čuti i vidjeti na olimpijskoj nogometnoj utakmici Izrael-Mali u srijedu. Neslaganje će samo rasti tijekom Igara. Pozivamo izaslanstva koja sudjeluju da se pridruže pozivima na prekid vatre sada i da zaustave izraelski genocid u Gazi. Pozivamo olimpijske sportaše da iskoriste svoju platformu kako bi zauzeli stav za prava Palestinaca', kaže Adam.

Policijske kontrole uoči otvorenja Olimpijskih igara u Parizu Izvor: EPA / Autor: ANDRE PAIN

Svečanost otvaranja osiguravat će 45.000 policajaca i 2000 dodatnih zaštitara, rekao je Bruno Le Ray, direktor sigurnosti Igara, koji dodaje kako je zadovoljan time kako je proteklo prvih nekoliko dana na igrama.

Izraelskim sportašima u prvih par dana Igara upućeno je niz prijetnji, a u četvrtak je izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, poslao pismo svom francuskom kolegi, Stéphaneu Séjournéu, u kojemu upozorava na to da bi izraelsku delegaciju mogao napasti Iran.

'Trenutno imamo procjene u vezi s potencijalnom prijetnjom koju predstavljaju iranski teroristički posrednici i druge terorističke organizacije koje namjeravaju izvesti napade na članove izraelske delegacije i izraelske turiste tijekom Olimpijskih igara', napisao je.

88 izraelskih sportaša na Igrama pod danonoćnom je zaštitom francuskih sigurnosnih službi, a čuvaju ih i službenici obavještajne agencije Shin Bet.