DRAMATIČAN PAD BROJA POŽARA

Prošlog ljeta Hrvatska je bila veliko požarište. Ove godine je daleko bolje. Koliko? Imamo brojke

25.07.2018 u 17:14

Bionic
Reading

U dosadašnjem dijelu godine Hrvatska je s požarima prošla relativno dobro, zapravo sjajno: Do prethodnog vikenda na području sedam priobalnih županija zabilježena je tek petina prošlogodišnjeg broja požara, a izgorjelo je tek 1,5 posto lanjske površine, odnosno 627 hektara u odnosu na gotovo 45 tisuća hektara do 23. srpnja 2017. godine. I broj požara na kontinentu smanjen je za 90 posto, a opožarena površina na samo šest posto

U odličnoj statistici koju je tportal dobio na uvid izdvaja se dramatičan pad ovakvih incidenata u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je donekle razumljivo jer je ovo područje lani poharao niz katastrofalnih požara, ali vrlo sličan pad u postotcima vidljiv je i u svim ostalim županijama. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objasnio je da su presudna dva faktora: s jedne strane bolje pripreme, organiziranost, koordiniranost i opremljenost svih snaga, a s druge priznaje i sreću da nas je priroda malo 'pomazila', ali da se ne ureknemo jer požarna sezona traje još gotovo dva mjeseca.

Kako je na temperature, vjetar i kišu nemoguće utjecati, preostaje što bolje se pripremiti i što brže reagirati kako bi se pokušalo izbjeći grčki scenarij, gdje je niz faktora doveo do tragedije i gubitka nekoliko desetaka života. Hrvatska je prošle godine bila blizu toga, pogotovo kada je Split bio doslovno opkoljen vatrom, pa se čini da su neka iskustva ipak naučena.

'U mjesecima uoči sezone imali smo niz pripremnih sastanaka i vježbi s lokalnim vlastima jer se požari najbolje i preveniraju i gase na razini županija, gradova i općina. Ustanovili smo glavno operativno zapovjedništvo u Divuljama, gdje se pored vatrogasaca nalaze policija, vojska, časnici za rukovođenje i sve ostale službe, pa se u najkraćem roku donose odluke - ne samo u slučaju požara, nego i drugih incidentnih situacija', govori Tucaković za tportal.

>>> Razmjeri užasa kroz objektiv tportalovog reportera

U odnosu na prošlu godinu, golem napredak zabilježen je upravo u detekciji vatre: u centru u Divuljama spojen je signal s 90 kamera, mahom u vlasništvu tvrtki Odašiljači i veze te Hrvatske šume, a pored toga, županijski centri dodatno nadziru teren kamerama postavljenim u sklopu projekta Holistic, koje se upravo uvezuju u zajednički sustav. One su se pokazale iznimno korisnima zbog brze detekcije vatre i dima, ali i mogućeg otkrivanja piromana.

'Pokriven je značajan dio površine u priobalju', tvrdi glavni vatrogasni zapovjednik, ne želeći precizirati postotak, no neslužbene informacije tportala govore da se radi o preko 50 posto. Tucaković za tportal otkriva još jednu novost: od početka ovog tjedna u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji angažirane su i bespilotne letjelice Ministarstva obrane, koje će nadzirati nepokriveno područje i 'mrtve kutove', pa u realnom vremenu slati dojave o izbijanju vatre.

>>> Marušić tvrdi: Većina požara je podmetnuta, imam rješenje za to

'Treba priznati da su nam priroda i vremenske okolnosti ove godine išle na ruku, kao i činjenica da je prošle godine izgorjela iznimno velika površina, no mi smo potpuno spremni. Uostalom, i nadalje bilježimo intervencije na dnevnoj bazi, poput one u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je vatra ugašena sjajnom reakcijom zemaljskih i zračnih snaga, ili one na Hvaru, gdje su i bez pomoći iz zraka vatrogasci zaustavili požar. Naše snage su tijekom cijelog ljeta u velikom stupnju pripravnosti', kaže Tucaković.

  • +17
Požar u Splitu i okolici u srpnju 2017. Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

S kontinenta je na obalu proteklih tjedana dodatno prebačeno ukupno 78 vatrogasaca i 21 vatrogasno vozilo, koji su prije svega pomogli u nadzoru na otocima, a Hrvatska u ovom trenutku na raspolaganju ima šest kanadera, šest zračnih traktora i mogućnost angažmana dodatnih helikoptera. Ovaj dio opreme bio je angažiran znatno manje nego lani, što će sasvim sigurno pomoći u njenom održavanju.

'U budućnosti očekujemo dodatno uvezivanje svih dijelova sustava kroz sustav domovinske sigurnosti, ali dakako da ulaganja u vatrogastvo moraju biti kontinuirana - od nabavke vozila i opreme do suradnje s Ministarstvom poljoprivrede ili korištenja europskih fondova. Hrvatska je turistička zemlja i osjećaj sigurnosti za građane i turiste vrlo je bitan, gotovo neprocjenjiv', zaključuje Tucaković. Za kraj razgovora zamolili smo ga da ipak pokuša zamisliti grčki scenarij u Hrvatskoj, odnosno katastrofalnu situaciju u kojoj požari zahvaćaju naselja, pa uputi savjete građanima kako se ponašati.

  • +21
Požar u Strožancu u srpnju 2017. Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

'Svaka tvrtka, svaki kamp, svaka općina i grad imaju jasne planove postupanja i ponašanja i toga se trebaju držati, a pored toga, na granicama i u hotelima dijelimo letke turistima. Apelirao bih na građane da prije svega vode računa o pristupu vatrogasnih vozila, a u vrijeme velikih prometnih gužvi - kao ovih dana u Splitu i Dalmaciji - pomiču svoje automobile u stranu i što brže oslobode prolaz. Ljudski životi najčešće ovise upravo o tome', kaže glavni vatrogasni zapovjednik.