PORUKA RUSIJI

Prosvjednici u Kijevu srušili Lenjinov spomenik

08.12.2013 u 17:49

  • +11

Prosvjed u Ukrajini

Izvor: Reuters / Autor: Gleb Garanich

Bionic
Reading

Nepregledna rijeka ljudi zauzela je ulice ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Prosvjednici traže ostavku Vlade koja je odbila popisati sporazum o približavanju Europskoj uniji. Prema posljednjim informacijama, prosvjednici su srušili Lenjinov kip

Prosvjednici su udarali kip nogama i maljem i uzvikivali 'Slava Ukrajini'. Kaotični prosvjedi dodatno su podignuli tenzije u glavnom gradu Ukrajine .Spomenik ima simboličnu važnost jer predstavlja zajedničku povijest Ukrajine i Rusije. Njegovo rušenje odgovor je prosvjednika na ruske pritiske kojima želi prisiliti Ukrajinu da ostane u njihovoj interesnoj sferi.

Okupljeni su dali predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču rok od 48 sati da raspusti vladu. Prema pisanju BBC-ja, prosvjednici su podignuli barikade u neposrednoj blizini ureda premijera Mikole Azarova. Janukovič se pred javnosti opravdava da je odustao od dogovora s EU nakon snažnog pritiska iz Moskve. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je Kijevu da se pridruži ruskoj carinskoj uniji. BBC navodi i da ukrajinska služba sigurnosti istražuje neke političare koji navodno nezakonitim metodama žele doći na vlast.