vruća i neizvjesna jesen

Prosvjetari najavili prosvjede najesen, traže ove tri stvari

30.07.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Odluka Vlade da se za gotovo 70 posto povećaju plaće dužnosnicima nije naišla na odobrenje šire javnosti, a najoštriji u kritici ove odluke svakako su sindikati. Sindikat učitelja 'Preporod' poručio je da tom odlukom politika tjera učitelje iz škola, a ako se istim izračunima ne bude pratio materijalni rast zaposlenika u srednjim školama, najavljuju vruću i neizvjesnu jesen. Predsjednik tog sindikata Željko Stipić ističe kako je njihova reakcija primjerena onome što ju je izazvalo

'Ovako nešto nije se dogodilo na ovim prostorima zapravo nikada. Državni dužnosnici, njih nekoliko stotina - a zapravo pokazat će se u konačnici da će biti znatno veći broj svih tih koji nisu državni, ali su lokalni dužnosnici koji će sad iskoristiti priliku i također sebi podići plaće - naprosto su otišli sa svojim plaćama mimo svake mjere. I to je izazvalo našu reakciju', rekao Stipić, gostujući u Studiju 4 na HRT-u.

Dodao je da je njihovoj reakciji pridonijelo i mlako reagiranje svih onih koji su trebali reagirati. Smatra kako će ova odluka otjerati i ono malo učitelja i sustava obrazovanja.

'Dva su razloga zašto je sve manje onih koji žele raditi u školi. Jedan je ta plaća, koja se uvijek vrti oko prosječne plaće u državi. A drugo je nepravda. Nisu učitelji nezadovoljni samo time što rade za tih 1500 eura, ako dobiju tih 1500 eura, nego su nezadovoljni i time što rad drugih je znatno više cijenjen', rekao je Stipić.

'Prije dvije godine naš sindikat izišao je sa zahtjevom da tražimo 30 posto veće plaće. Druga strana odmah se zgrozila i predložili su pet ili šest posto. Kad vi postavite jedan takav normalan zahtjev, onda vam kažu da vi tražite kruha preko pogače, da ne razumijete situaciju, da niste solidarni s drugima... Dakle, odmah na vas drvlje i kamenje saspu. Međutim, kada odlučuju o svojim plaćama, onda oni špinu odvrnu do kraja', istaknuo je predsjednik sindikata Preporod.

Najavio je vruću jesen i istaknuo tri zahtjeva. 

'Prvo nama slijede pregovori o korekciji osnovice. Mi očekujemo da će se ona uskladiti sa porastom troškova života koji su se dogodili od njenog zadnjeg usklađivanja. Drugi naš zahtjev odnosit će se na materijalna prava. Naime, slijede pregovori o božićnici, regresu, daru za djecu, uskrsnici... I treći zahtjev da se ozbiljno shvati da koeficijenti koje su dobili zaposleni u osnovnim i srednjim školama nisu oni koeficijenti kojima smo mi zadovoljni i mi ćemo tražiti njihovu korekciju, rekao je Stipić. Na pitanje što ako se pregovarači i vlada odbiju, rekao je da su svi argumenti na njihovoj strani.

'Kada govorimo o našim alatima, oni su poznati, ne može se tu nikakva topla voda izmisliti. Mi ćemo sigurno biti tamo gdje trebamo biti. Na početku sigurno na javnim prostorima, dakle najavljujem prosvjede, a onda nakon toga i ozbiljnije sindikalne akcije, ako vlada ozbiljno ne shvati naše zahtjeve', naglasio je.