n/a

Puding od riže s muškatnom tikvom i đumbirom

24.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Desert intenzivnog i zanimljivog okusa za one sklone gastronomskim eksperimentima

SASTOJCI:

1 kg muškatne tikve, očišćene od koštica
1žlica maslaca
140 g + 2 žlice šećera
120 g riže arborio
1/2 žličice soli
1.250 ml mlijeka
8 žutanjaka
1 štapić vanilije, razrezan
2,5 cm svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
2 žlice smeđeg šećera

PRIPREMA:

Za tikvu:
Zagrijte pećnicu na 230°C.
Razrežite komad tikve na pola i položite na veći komad aluminijske folije. Na svaki stavite pola žlice maslaca i po žlicu šećera.
Zamotajte ih posebno u foliju i pecite dok meso nije mekano, oko 45 minuta. Ostavite da se malo ohladi, a zatim pasirajte meso bez kore.
Smanjite temperaturu pećnice na 180°C.
Dok se tikva peče, skuhajte rižu. Zagrijte rižu, sol, litru mlijeka i ostatak šećera dok ne zavre. Kuhajte dalje na jako laganoj vatri, dok riža nije mekana i ne upije većinu mlijeka, oko 1 sat.
Za puding:
Lagano razmutite žutanjke u velikoj zdjeli, umiješajte sjemenke vanilije, đumbir, jednu i pol šalicu pirea od tikve i ostatak mlijeka. Postepeno umiješajte u toplu rižu, a zatim ulijte u vatrostalnu posudu premazanu maslacem. Pecite puding u vodenoj kupelji (uronite vatrostalnu posudu u veću napunjenu vodom) oko 1 sat, dok se ne stisne.
Ako želite karamelizirati puding, pospite ga sa smeđim šećerom, rastopite ga i karamelizirajte plamenikom.