ISHOD NEIZVJESTAN

Pusić na braniku: Dotjerujemo lex Perković!

13.09.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak da hrvatska vlada radi na 'usavršavanju i dotjerivanju' prijedloga o promjeni sadašnjeg zakona o europskom uhidbenom nalogu koje traži Europska unija te da će se tek vidjeti kako će cijela stvar završiti

Reuters je, pozivajući se na neimenovane izvore u Bruxellesu, prenio da će pitanje sankcija protiv Hrvatske zbog zakona zvanog 'lex Perković' vjerojatno biti na dnevnom redu sastanka Europske komisije u sljedeću srijedu, dok Komisija nije htjela potvrditi, ali ni demantirati pisanje agencije.

'Vidjet ćemo kako će cijela stvar završiti...mi radimo još na usavršavanju i dotjerivanju tog prijedloga. Kad on bude definitivan, vidjet ćemo kakve će biti reakcije', izjavila je ministrica nakon posjete Eurocampusu u Zagrebu i dodala da 'ne treba trčati pred rudo'.

Šefica hrvatske diplomacije je u izjavi za novinare podsjetila da je njezin moto i tijekom pristupnih pregovora bio 'da nije gotovo dok nije gotovo'. Prema njezinim riječima, 'važno je ono što se dogodi tu i onda ćemo vidjeti reakcije'.

Reuters je u četvrtak izvijestio da će Europska komisija vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju koji je narušio prve mjesece hrvatskog članstva u Uniji i mogao bi ugroziti pomoć EU-a za unaprijeđenje nadzora granica.

Glasnogovornik EK-a Olivier Bailly je u petak kazao da još nije donesena odluka da se formalno raspravlja o hrvatskom zakonu o primjeni europskog uhidbenog naloga na sljedećem kolegiju povjerenika. Također je rekao da Komisija nije vidjela prijedlog zakona po kojem bi promjena sadašnjeg zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga stupila na snagu 15. srpnja 2014. te ponovio riječi povjerenice Viviane Reding da očekuje da se Hrvatska brzo uskladi s europskim zakonima u tom pitanju.

'Riječ brzo nije povezana s nekim konkretnim rokom, ali to u svim jezicima jasno znači da to treba učiniti što je moguće prije', rekao je Bailly.

Članak 39. Ugovora o hrvatskom pristupanju predviđa 'odgovarajuće mjere' od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU-a.