'HRVATSKOJ NE TREBA LUSTRACIJA'

Pusić: Treba ispitati u čemu je stvar s Karamarkom

12.06.2015 u 19:38

Bionic
Reading

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, potvrdila je da njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda podržavaju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović. Podsjetimo, za razliku od konkurentice za posao na East Riveru, glavne ravnateljice UNESCO-a Irine Bokove iz Bugarske, čiji su predsjednik i premijer njezinu kandidaturu označili kao nacionalni cilj, kandidatura Vesne Pusić zasad je obilježena tek šutnjom ovdašnjih državnika

Upitana kada će, s obzirom na prethodne najave i kandidaturu za šeficu UN-a, podnijeti ostavku na mjesto predsjednice HNS-a, Pusić je rekla da ostavku na tu funkciju nikada neće podnijeti.

'Prema Statutu stranke, nakon izbora u HNS-u se organizira izborni Sabor. Na njemu će srednja generacija preuzeti stranku, nadam se, tako da se ja neću morati kandidirati', objasnila je Vesna Pusić gostujući u emisiji HTV-a Javna stvar. Na posljednje pitanje voditelja ima li podršku predsjednice i premijera za kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, odgovorila je potvrdno.

Komentirala je prethodno i tvrdnju Josipa Manolića da je šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik jugoslavenske tajne službe Udba. Da se takva informacija tiče bilo koga drugoga u Hrvatskoj, tko se ne zalaže za lustraciju, to ne bi bilo važno. No Karamarko se javno zalaže za lustraciju.

'Da se radi o bilo kome drugome tko nema tu vrstu političkog stava, rekla bih baš me briga. Ali kad čovjek od toga radi svoj program i politički stav - onda, pardon, treba vidjeti u čemu je stvar', kazala je Pusić.

Ne zna kako se tako nešto dokazuje, ali već 'sama činjenica da je to izašlo van, poljuljalo je taj agresivni pristup kojim se Karamarko pojavljuje s idejom da bi se nekog lustriralo, proganjalo', ocjenjuje Pusić. Inače, ona smatra da to nisu teme koje trebaju biti sastavni dio politike.

Po njezinu mišljenju, Hrvatskoj ne treba lustracija. Čak i kad je bila sastavni dio Jugoslavije, Hrvatska je funkcionirala na bitno drugačiji način od zemalja Varšavskog pakta, pa ni u tim zemljama, koje drže do sebe, nije rađena lustracija.

Na opasku da su lustraciju provele Češka, Slovačka, pa i Njemačka koja je imala dvostruku lustraciju, ustvrdila je da se to odnosilo isključivo na pripadnike tajnih službi i to je vrlo ograničeno.

'Lustracija je zabrana zapošljavanja u javnim službama ljudima po nekom kriteriju. To je bila kratka euforija', kazala je Pusić dodajući da se osobno nada da nikad neće biti u prilici raditi s nekim tko je radio po principu tajnih službi poput istočnonjemačkog Stasija. 'Ali princip da postoji neka vlast koja će ocjenjivati koliko je tko sudjelovao u tome samo produljuje autoritarne režime', zaključila je Pusić.

Što se tiče Strategije razvoja javne uprave, usvojene danas u Saboru, rekla je da treba reducirati broj općina i gradova te vidjeti što sa županijama. No reforma javne uprave projekt je koji treba trajati najmanje 10 godina i to se ne može provesti preko noći. 

U slučaju da vladajuća koalicija osvoji novi mandat na predstojećim parlamentarnim izborima, građani mogu očekivati bitne promjene, potvrdila je Pusić.

'Moj osobni stav i stav HNS-a jest taj da su to reforme koje treba započeti u prvoj godini, ali će potrajati tri mandata. Potrebno je barem temeljno slaganje pozicije i opozicije, da to bude civilizirani proces koji povećava efikasnost', poručila je. Njezina najveća zamjerka sadašnjem modelu jest to što lokalna vlast jako komplicira odlučivanje i zbog toga se puno stvari ne može uopće provesti.

Arbitraža s MOL-om gotovo važnija od izbora

Komentirajući što Vlada nudi MOL-u u izmijenjenom dioničarskom ugovoru za Inu, šefica HNS-a izjavila je kako je cijela ta situacija s MOL-om loše utjecala na odnose Hrvatske i Mađarske.

'S MOL-om smo na dvije međunarodne arbitraže koje se bliže kraju i to je gotovo važnije nego izbori', kazala je. Nije htjela detaljno komentirati izmijenjeni dioničarski ugovor, no dotaknula se prijašnjeg: 'Hrvatski sudovi su presudili da je taj ugovor nastao temeljem korupcije, prema tome tu nešto treba mijenjati, Ivo Sanader između ostalog zbog njega sjedi u zatvoru.' Moramo raditi na poboljšanju odnosa s Mađarskom jer smo energetski upućeni jedni na druge, poručuje.

Komentirajući zemlje koje su ograničile pristup svojim tržištima rada hrvatskim radnicima, Pusić je izjavila kako će Austrija i Slovenija produljiti zabranu slobode kretanja radnika, Nizozemska bi to mogla učiniti, Njemačka će je po svemu sudeći ukinuti, a sa skandinavskim zemljama, kaže Pusić, stojimo dobro. Danska je zabranu, napominje Pusić, već ukinula.

Otkrila je kako je Vlada u postupku izrade analize o mogućim učincima TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo. Analizu radi 'stručna institucija izvan državne uprave', i ona bi mogla biti gotova u rujnu.

Emisiju Javna stvar s gošćom Vesnom Pusić možete vidjeti ovdje