svijest o stvarnosti

Putin ide dalje i miče talibane s popisa terorista: Mnogo toga se promijenilo...

29.05.2024 u 21:19

Bionic
Reading

Afganistanska vlada koju vode talibani ocijenila je najnovije izjave ruskih vlasti o odnosima s Afganistanom kao pozitivne, rekao je službeni glasnogovornik talibanske vlade Zabihullah Mujahid u komentaru za TASS.

"Riječi ruskih dužnosnika bile su pozitivne. To pokazuje da žele održati interakciju s Islamskim emiratom Afganistana (naziv države koji koriste talibani)", rekao je glasnogovornik.

Mujahid je izjavio da talibanska vlada ima "iznimno pozitivne diplomatske i trgovinske odnose" s Rusijom.

"S više povjerenja i interakcije, uklonit ćemo neke prepreke u odnosima. Islamski emirat Afganistana ima za cilj razviti dobre odnose sa zemljama, uključujući Rusiju", istaknuo je afganistanski dužnosnik.

Prije dva dana Zamir Kabulov, direktor Drugog odjela za Aziju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je za TASS da su rusko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa izvijestili predsjednika Vladimira Putina da bi talibani mogli biti uklonjeni s popisa terorističkih organizacija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da inicijativa 'odražava svijest o stvarnosti'.

Putin je u utorak istaknuo da je potrebno graditi odnose s talibanima jer oni kontroliraju Afganistan i trenutačno su vlast u toj zemlji. Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak za TASS da je Moskva blizu uspostavljanja punopravnih odnosa s talibanskom vladom. Naglasio je da se mnogo toga promijenilo posljednjih godina: dok su se ranije talibani smatrali teroristima, sada se američke vlasti mogu nazvati suučesnicima terorista.

Zakir Jalali, savjetnik talibanskog ministra vanjskih poslova, rekao je 28. svibnja da bi moguće rusko micanje pokreta s popisa terorističkih organizacija uklonilo prepreke formalnim odnosima između Moskve i Kabula, koji su već postigli značajan napredak od 2021. Jalali je potvrdio da su talibani pozvani na Međunarodni ekonomski forum u St. Petersburgu u lipnju.