VLADIMIROV 'HEJTER'

'Putin nema seksualni život ili je čak latentni gay'

Bionic
Reading

Nova knjiga o ruskom predsjedniku iz kompjutera moskovskog politologa Stanislava Belkovskog pompozno se predstavlja kao 'sva istina o Vladimiru Putinu'. Prema citatima koje donosi Speigel, riječ je zapravo o bizarnoj pseudopsihološkoj analizi kojoj ne nedostaje senzacionalnih optužbi i dijagnoza, ali fali konkretnih dokaza i znanstvenih metoda

Spiegel piše da je najpretenciozniji dio knjige pokušaj da se Vladimira Putina prikaže kao 'jadnog slabića' u privatnom životu. Razlozi se pronalaze u teškome djetinjstvu 'bez roditeljske ljubavi i brige'. Upzoravajući i na nizak rast kao komponentu te navodne slabosti, zatim slijedeći glasine koje već dulje vrijeme kruže oko zagonetnog ruskog lidera, Belkovski dovodi u pitanje je li Putin biološki sin svojih roditelja, ili usvojeno dijete alkoholičara. On za to nema dokaza, nego umjesto njih piše o 'poznatom novinaru' koji je istraživao Putinovo porijeklo te 'misteriozno umro' u padu privatnog aviona.

U knjizi se može pročitati i kako je najmoćniji čovjek ruskog režima toliko povučen da nema pravih prijatelja te se zato toliko često osamljuje i bježi u prirodu. Belkovski tvrdi da Putinovi odlasci u divljinu na jahanje, lov i ribolov nisu PR konstrukcija, nego slika pravog, povučenog Vladimira Vladimiroviča koji zapravo nije ni htio biti predsjednikom i koji zapravo bježi od odgovornosti u prirodne divljine. Kao ilustracija Putinove otuđenosti navodi se da su 'dva najbolja prijatelja' ruskog predsjednika labrador Konni i bugarski ovčar Baffi.

Belkovski se u novoj knjizi suprotstavlja i mitu o Putinu kao velikom zavodniku. Tvrdi da je, za razliku od sklonosti divljinama, glasina o vezi s bivšom gimnastičarkom Alinom Kabajevom PR izmišljotina za ojačavanje Putinovog mačo imidža. Belkovski spekulira da Putin uopće nema seksualni život, ili da je čak 'latentni gay'.

Zanimljivo je da je autor ove knjige isti čovjek koji je prije nekoliko godina optužio Putina da je najbogatiji političar na svijetu, sa 40 milijardi dolara skrivenih po tajnim računima. Dokazi za to također nisu predočeni, no mnogi zapadni mediji tretiraju tih 40 milijardi kao činjenicu.

Još je zanimljivije da Belkovski djeluje iz Moskve - dakle nije izložen progonu. Spiegel piše kako 'nezanemariv broj ljudi čak vjeruje da autor uživa zaštitu među visoko postavljenim činovnicima ruske obavještajne zajednice'.

Zapadni mediji po inerciji opisuju Belkovskog kao oporbenog politologa i novinara, propuštajući pritom informaciju da je početkom 21. stoljeća (u prvom Putinovom mandatu) navodno upravo on po narudžbi bivših KGB-ovih oficira - dakle Putinovog miljea - napravio izvještaj u kojem se pretvorbene oligarhe Jeljcinove ere optužuje za pripremanje državnog udara.

Putinov režim se, kako je poznato, potom brutalno obračunao s mnogim oligarsima poput Mihaila Hodorkovskog i Borisa Berezovskog, uništivši njihove poslovne imperije i poslavši prvonavedenog u zatvor iz kojeg ne izlazi do današnjih dana. Belkovski odlučno opovrgava informaciju da stoji iza spomenutog izvještaja, ali izvor te informacije nisu ruski režimski mediji, nego Radio Svoboda (Radio Slobodna Europa).

Vladimir Putin kao akcijski junak (zoomin.tv)