PRED TISUĆU I POL NOVINARA

Putin: Znali smo da će Trump pobijediti

23.12.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin okupio je danas tisuću i pol novinara na velikoj tradicionalnoj prosinačkoj novinskoj konferenciji. Svoju 12. konferenciju za medije odgodio je za jedan dan kako bi nazočio komemoraciji ubijenom ruskom veleposlaniku u Turskoj. Glavne teme velike Putinove konferencije za novinare su gospodarstvo, situacija u Siriji i na Bliskom istoku, borba protiv međunarodnog terorizma, rusko-američki odnosi i rezultat američkih predsjedničkih izbora te reguliranje situacije u Ukrajini

Ruskog predsjednika novinari su najprije pitali kako ocjenjuje tamošnje gospodarstvo, na što jekazao kako je očuvanje vladinih rezervi i zlatno-deviznih rezervi središnje banke dobar mehanizam za sigurnost ruskog gospodarstva.

Govoreći o ruskom gospodarstvu, Putin je istaknuo da za nju ne treba brinuti jer je, kako je naglasio, ruski izvoz IT tehnologije do prije nekoliko godina iznosio praktično nula, a Rusija danas izvozi IT proizvode u vrijednosti od sedam milijardi dolara. Uz to, ruski je čelnik kazao kako se zalaže za razvoj mreže malih regionalnih banki, ali i da će jačati suradnju gospodarstva i vojske.

'Prošle godine smo trošili 2,7 posto BDP-a na obranu, ove godine će to biti 4,7 posto, iduće 3,3, a potom prošlogodišnjih 2,7 posto. To se neće odraziti na planove jačanja obrambene sposobnosti', rekao je Putin i dodao da su ove godine otplaćeni dugovi obrambenim tvrtkama.

Putin se dotakao i modernizacije nuklearnih potencijala Rusije.

'Nije tajna to da smo obavili velik posao na modernizaciji nuklearnog potencijala Rusije, raketa strateške namjene baziranih na kopnu, atomskih podmornica s novim tipovima raketa, nosača raketa na avionima i udarnih sustava. Pritom djelujemo strogo u skladu sa svim sporazumima', naglasio je Putin.

Govoreći o nuklearnoj sili, Putina su novinari pitali kako ocjenjuje najave nadolazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o jačanju nuklearne obrane SAD-a.

'Što se tiče Trumpa, on je i ranije govorio o jačanju nuklearne obrane SAD-a, ali više iznenađuje sadašnja administracija koja je počela dokazivati da ima najmoćnije oružane snage. To nitko ne osporava', rekao je Putin.

Novinare je zanimalo i Putinovo mišljenje o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, na što je Putin cinično rekao da je Rusija 'znala da će Trump pobijediti'.

'Znamo da je Demokratska stranka izgubila ne samo predsjedničke, nego i izbore za Senat, Kongres - i je li to moje djelo? Sve to govori da aktualna administracija ima probleme i da postoji raskorak u shvaćanju onog što je dobro, a što loše između elita i narodne mase', rekao je Putin, dodajući kako su demokrati izgubili na svim bojišnicama. Pritom je ocijenio da su američki republikanci naklonjeni ruskom predsjedniku te da se kod njih s ruskima poklapaju predstave o strukturi svijeta i vrijednostima, što je prema Putinu dobra pretpostavka za stvaranje dobrih odnosa.

Osim toga, ruski se čelnik dotaknuo američkih optužbi da su ruski hakeri izveli napade u SAD-u.

'Nitko ne zna tko stoji iza tih napada. Gubitnici uvijek traže opravdanje. Nije stvar u tome tko stoji iza hakerskih napada, već u tome što su hakeri pokazali ljudima istinu. Hakeri su pokazali manipulaciju javnim mnijenjem Demokratske stranke, nakon čeka je rukovoditelj nacionalnog odbora Demokratske stranke podnio ostavku. Znači, otkrivena informacija je istinita', izjavio je ruski predsjednik.

Nategnute odnose s Washingtonom Putin je prokomentirao i kroz američke optužbe da su ruski sportaši mahom dopingirani. 'U Rusiji nema programa podrške dopingu, niti ga je bilo', odgovorio je Putin.

Naravno, bilo je i govora o Siriji, pa je tako Putin nešto opširnije govorio o ulozi Rusije u oslobađanju Alepa.

'Bez našeg sudjelovanja to je bilo jednostavno nemoguće, a osobito bez pomoći Turske i Irana, koji su pomogli u evakuaciji civila. To se ne bi moglo dogoditi bez aktivnog rada turskog, iranskog i ruskog rukovodstva. I, naravno, napora sirijskih vlasti', rekao je Putin, dodajući kako sada mijenja mišljenje da je tursko čelništvo dalo nalog za obaranje ruskog Su-24 u Siriji

'Bio sam skeptičan prema riječima da je naš avion oboren bez dozvole turskog  rukovodstva, ali sada, nakon ubojstva veleposlanika, počinjem vjerovati da je sve moguće. Ubojstvo ruskog veleposlanika je napad na Rusiju i rusko-turske odnose', izjavio je prvi čovjek Rusije, napomenuvši kako je spreman razgovarati sa svima kada je u pitanju budućnost Sirije i najavivši kako će uskoro u Astani biti održana međusirijska konferencija, na koju će pozvati SAD, Izrael Egipat i Saudijsku Arabiju

Govoreći pak o Ukrajini, Putin je izrazio nadu da će prije ili kasnije doći do normalizacije odnosa s Ukrajinom te kako podržava uvođenje bezviznog režima EU-a za Ukrajince i da je spreman razmisliti o amnestiji uhićenih Ukrajinaca tijekom sukoba na istoku te zemlje.

Putin je na kraju naglasio kako Rusiji treba jaka Europa s kojom će težiti razvoju odnosa kao s jedinstvenim partnerom, ali i kako je spreman razvijati veze sa svakom zemljom posebno.