'PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE'

Radnici 'Novog lista' nezadovoljni zbog normizacije

03.02.2015 u 18:56

Bionic
Reading

Oko 60 radnika riječkoga "Novog lista" u utorak je ispred ulaza u tu novinsku kuću iskazalo nezadovoljstvo što sindikatima nije omogućeno da na stanicama tog lista regiraju na izjave predsjednika Uprave Nevena Klarina objavljene u tom listu ponajprije u vezi s normizacijom rada zaposlenika

Skup radnika pod sloganom "Pet minuta gromoglasne tišine" organizirali su podružnica Sindikata novinara Hrvatske, Nezavisni sindikat "Novi list" i Sindikat grafičkih i nakladničkih djelatnosti Hrvatske. Tri sindikata prošlog su tjedna u priopćenju koje su prenijeli mediji ocijenila da je Klarin 27. siječnja u razgovoru za "Novi list", objavljenom pod naslovom "Neven Klarin: HTV o Novom listu tendenciozno i netočno", najavio smanjivanje broja zaposlenih suprotno odredbama kolektivnog ugovora i Zakona o radu te da je "najavio otpuštanja prema nepostojećim i ničim utemeljenim kriterijima".

Najavljeno je da će sindikati, ako Uprava to pokuša ostvariti, poduzeti sve za zaštitu radničkih prava, uključujući i industrijske akcije.

Glavni povjerenik Sindikata novinara Marinko Glavan rekao je danas da je pet minuta gromoglasne tiše upućeno Upravi i redakcijskom vodstvu koje im nije omogućilo da u "Novom listu" reagiraju na istupe predsjednika Uprave, a u kojima je on, smatraju, najavio nezakonito smanjenje broja radnika.

Nije nam omogućeno da reagiramo iako je Klarin u razgovoru za 'Novi list' zapravo reagirao na prilog kolega s HRT-a, rekao je Glavan i dodao kako, očito, "ono što je dopušteno bogovima, nije volovima".

Na pitanje jesu li sindikati bili pozvani na razgovor s Upravom, Glavan je odgovorio da je direktor preko treće osobe poručio da su njegova vrata otvorena, no, dodao je, smatra da je Klarin, nakon izjava u "Novom listu", trebao inicirati sastanak i objasniti što je htio reći. Glavan je također rekao kako je Klarin bio naveo da će "najvažniji kriterij za smanjenje broja radnika biti normizacija i kvantifikacija učinka", o čemu se nije pregovaralo, te da se "taj sustav ne može koristiti ni za što, a kamoli otkaze".

Predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Biondić ocijenio je kako je žalosno što u svojim novinama ne mogu objaviti proglas koji nikoga ne vijeđa i iznosi činjenice. "Nadamo se da će se ta praksa promijeniti i tražimo da se sve provodi prema zakonu i valjanome kolektivnom ugovoru", istaknuo je.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać smatra da ugled "Novog lista" srozava onaj koji ne dopušta da se objave stajališta sindikata "nakon neistina koje je u intevjuu iznio Klarin."

On narušava ugled 'Novog lista' kao i uređivački kolegij na čelu s obnašateljem dužnosnika glavnog urednika, koji to nije htio objaviti, rekao je. "Ako nismo u stanju biti javna tribina za sebe, kako možemo biti javna tribina za javnost?" upitao je Cupać i dodao da je 'Novi list' po tome bio poznat te kako će se boriti da tako i ostane.

Obnašatelj dužnosti glavnog urednika Nenad Hlača rekao je da je jedna Klarinova rečenica u vezi s normizacijom pobudila sumnje kolega te da je Klarin nakon toga predložio da se sastane sa sindikatom i to razriješi. Također je rekao kako su kolege iz sindikata odbili razgovarati i da su tražili da se objavi priopćenje te da, koliko zna, prijedlog Uprave o razgovoru sa sindikatima i dalje stoji.

Hlača smatra da bi objavljivanje sindikalnog priopćenja dovelo do toga da sindikat i Uprava komuniciraju preko novina. Objasnio je da je Klarin raspravljao s HRT-om te da bi reakcija HRT-a na razgovor bila objavljena, ali se u razgovoru nije spominjao sindikat.

"Sindikati su načelno upoznati s time da postoji potreba da se novinarski rad vrednuje unutar kuće, postoji načelna suglasnost uredništva i mene, ali i sindikata, da je to potrebno, a sve dalje je stvar dogovora i pregovora Uprave i sindikata", rekao je Hlača.