Bijah, vidjeh, kušah, odabrah! Ovo je moj nasumični izbor (o)probanijeh delicijah s Vinistre koja se odvijala u Poreču ovoga vikenda i bila bogata, nadasve posjećena i zanimljiva
Skoknula sam do Vinistre s petka na subotu da mi guza vidi puta, okusni pupoljci oprobaju koju novu deliciju a oči i uši vide i poslušaju drage mi Istrijane koji su najbolji domaćini na svijetu! Dragi, topli, druželjubivi, veseli, zaljubljeni u ono što rade ... ma divota je biti dijelom njihovih fešti, a Vinistra je zasigurno i prije svega to! Jedna velika fešta dobre hrane i vina i mjesto za druženje i stvaranje kontakata uz čašicu ... razgovora ;).
Dakle, bijah gošćom San Gurmanovaca koji su izbacili novi dizajn za maslinova ulja u limenkama. Palac gore za njih!
Poznato je da se maslinovo ulje bolje čuva u limenoj nego u staklenoj ambalaži
Iva Rudolf, moja udomiteljica i prijateljica, poslala me na štand mladog Talijana koji proizvodi cijenom vrlo povoljna (6 eurića) ....
... a okusom itekako prihvatljiva pjenušava vina Battistella s okusom i mirisom rascvjetale brnistre
Moram priznat' da mi se svidio i dizajn ;)
Upoznala sam jednu od svojim omiljenih blogerica, Eno gastro mamu, s kojom sam na štandu gorespomenutog Talijana pričala o sufleu koji se sprema napraviti od cvjetova akacije ilitiga bagrema i to ovih dana ... molim pratite pomno njezine postove
Nakon Talijana mi se malo pomutio vid ...
.... pa sam ga odlučila vratiti drugim pjenušavim vinom ...
... domaće proizvodnje - Veralda. Diiivno, nježno, mirisno piće koje je bazu pronašlo u Roseu Refošk,istog proizvođača. Muškat također osebujan!
Nakon što sam klin klinom izbila, odlučila sam sve prerezati Rossijevim Teraninom ilitiga rakijicom od Terana
Snažna, ne toliko slatka, a opet pitka rakijica kojom ćete zadiviti inozemne goste. Lijepo ju je i poželjno imati u kućnome baru.
Kao i još koju Rossijevu rakijicu (i njegov mi se dizajn jako svidio) ...
... poput one od limunske verbene/citronovca koju u Istri zovu i Erba Luigia
Nakon Rossija sam vratila čašu i prebacila se na kat iznad - s hranom.
Tu sam (o)probala najbolju kobasicu od boškarina s malvazijom (light verzija) i onu
s teranom. Slavonac se priženio u Istri i spojio znanje pravljenja kobasica s istarskim, autohtonim sadržajem - rezultat: savršenstvo! Fotku nemam, jer sam halapljivo jela i ne mislila na fotkanje!
Proizvođač Agencija za ruralni razvoj Istre - Azri
Bilo je tu i finih kozjih sireva i daskica za rezanje od maslinovog drva i smokvenjaka
... ali ono što me oborilo bili su ukiseljeni pupoljci maslačka ...
... koji na prvi pogled izgledaju kao kapare ...
... i marmelade od koprive i ...
... i kadulje. Proizvođač: Aura (imaju i marmeladu od maslačka)