što donosi budućnost?

Raskol u DP-u: 'Radića ne treba otpisati, zanimljiva će biti jedna stvar vezana uz HDZ'

02.09.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Ono što se mjesecima nagovještavalo proteklog vikenda konačno se dogodilo - izborni sabor Domovinskog pokreta rezultirao je definitivnim raskolom u toj stranci. Iako se ona već jednom izdigla iz pepela, pitanje je može li i sada opstati

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i njegova struja izvojevali su pobjedu na izborima u Domovinskom pokretu, a njegov osnivač Mario Radić napustio je izborni sabor, ali i stranku. I iako se možda moglo pomisliti da je time situacija razriješena, dvojac je tijekom vikenda nastavio izmjenjivati teške riječi, a po svemu sudeći, svađa će se nastaviti.

Tvorac protiv stranke

'Vidimo, kao što su u kampanji bili spremni vaditi 'prljavo rublje', da su to očito spremni raditi i dalje, što će dodano odmaknuti desne birače od Domovinskog pokreta kao markice. Činjenica je da je DP već jednom preživio takav brodolom i da je nakon razdvajanja s Miroslavom Škorom na ovim izborima ponovno igrao važnu ulogu te ostvario rezultat koji u tom trenutku raspada nitko nije mogao predvidjeti. Međutim taj DP je imao talent, a očito i organizacijsku i financijsku potporu Marija Radića, koju više nema. Sada je netko tko je tvorac DP-a žestoko protiv te stranke i protiv ljudi koje je nedavno okupio. Očito je spreman nanositi im štetu, a s obzirom na saznanja i kontakte koje je ranije imao s njima, u prilici je tu štetu i nanositi', kaže za tportal komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić.

Kada je iznenada sazivao izborni sabor usred ljeta, Penava je tvrdio da je to najbolji tajming jer stranku sljedeće godine čekaju lokalni izbori. Kao vukovarski gradonačelnik, možda i neće imati problema osvojiti još jedan mandat u Vukovaru, no pitanje je kako će proći cijela stranka. Trogrlić ne smatra da bi se DP mogao još jednom izdignuti iz pepela.

'Nije realno da se DP kao platforma ponovno izvuče jer je to drugi udar, ovaj put od nekoga tko je taj DP osnovao i osmislio. To ne mijenja njihovu današnju ulogu u Vladi, ne mijenja poziciju i stabilnost saborske većine, ali uvelike smanjuje potencijal DP-a na svim narednim izborima, od lokalnih do parlamentarnih', poručuje Trogrlić.

Od 11 zastupnika DP-a, u ovom trenutku više ne mogu računati na njih dvoje. Povratkom Damira Biloglava, kojemu do kraja studenog traje mirovanje mandata, Klub zastupnika spao bi na njih osam, a vladajuća većina na graničnih 76 ruku. Trogrlić smatra da to ne bi trebalo ugroziti Vladu.

Stabilnost većine

'Mislim da neće narušiti stabilnost, ali može smanjiti snagu DP-a unutar Vlade. Siguran sam da će 76 ruku od sada pa u naredne dvije godine, osim ako se nešto radikalno ne promijeni, uvijek skupiti. Ni Biloglav neće više ući u Sabor u nekom drugom aranžmanu. Koliko god se populistički govori o plaćama zastupnika i ministara, toliko je to nešto što pomaže u očuvanju stabilnosti većine', kaže.

  • +15
Izborni sabor Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Raskol, osim što je oslabio DP u javnosti i podršku birača, oslabio ih je i kao partnera u koaliciji. Značajan je to udarac za stranku koja je bila ključna za sastavljanje Vlade.

'Nemaju tu snagu i sigurno su kao partner značajno slabiji ne samo zbog broja ruku, nego i zbog te razjedinjenosti. Andrej Plenković je u poziciji da će sigurno lako naći ruke potrebne za opstanak. Članovi DP-a u Saboru, neovisno o tome kojoj struji pripadaju, svjesni su da bi teško izborili to mjesto na nekim novim izborima, pa će i oni biti zainteresirani za to da većina bude stabilna i da potraje do kraja mandata', dodaje Trogrlić.

Odlazak iz DP-a

Odmah nakon burnog izbornog sabora mnogi su poznatiji DP-ovci napustili stranku. Tako je DP za vikend ostao bez svog jedinog europarlamentarca, jer se Stephen Bartulica priklonio Radićevoj struji, ali i bez šefa svog Kluba zastupnika Igora Peternela, a i sam ga je Radić napustio. On već najavljuje osnivanje nove stranke, a pitanje je koliko bi ona imala šanse.

'Nije to lako. On je uspio dva puta podignuti DP na visoku razinu, a sada bi trebao stvoriti novu markicu te naći nova lica. Već po imenima koja je imao ovaj put i po imenima ministara vidimo da mu klupa nije bila preduga i da na toj sceni ne postoji toliko profiliranih ljudi. Neću ga otpisati zato je to već jednom napravio, ali ovaj put bit će izrazito teško. Pogotovo zato što je taj 'njegov' DP još uvijek na političkoj sceni. Penava je u smislu političke težine i rejtinga sigurno s razlogom izabran protiv njega te je percepcijski jači od Radića. Nije to isto kao što je bilo sa Škorom, koji se nakon raskola potpuno maknuo s političke scene, jer Penava nema ništa drugo osim politike i na svojoj će poziciji maksimalno ustrajati', kazao je Trogrlić.

  • +6
Mario Radić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

HDZ, osim po pitanju smanjene saborske većine, u unutarstranačkom sukobu DP-a nije bio okrznut. Prozivke u kojima se rešetaju dvije strane do sada nisu spominjale HDZ. No sada, kada im Radić i ekipa više nisu partneri, bit će zanimljivo hoće li se obrušiti i na glavnu vladajuću stranku.

'Radić nije to radio u kampanji. Možda je zamjerao podanički odnos prema HDZ-u, ali mislim da je to više bio dekor u samoj kampanji. Nije HDZ taj koji je kriv za ono što se dogodilo DP-u i mislim da nitko od njih ne može profitirati udaranjem po samom HDZ-u. Može Radić na taj način ići raditi neku novu poziciju stranci, ali onda ulazi u prostor Mostu, koji je tu puno autentičniji i koji je u toj priči ostao dosljedan', zaključuje Trogrlić.