Raw Food sladoled od banane
Ovo je tek prvi od recepata koje namjeravam podijeliti s vama.
Desertnog je karaktera, što je, polazim od sebe, vrlo primamljiv teaser.
Pohodila sam radionicu Raw Food ili na hrvatskome jeziku, Sirove hrane.
Vodila ju je draga prijateljica Iva Višošević i to prije nego su se u medijima pojavili tekstovi o takvoj hrani kao i oglasi za radionicu poznatog svjetskog raw foodista kojemu neću isticati ime, održanu u Zagrebu.
Draže mi je pisati o Ivi, jer je naše gore list i znam koliko se dugo i hrabro ovdje bori s predrasudama i raznoraznim ograničenjima. Ali ne uzalud!
Radionica je bila posjećena i naučili smo štošta i papali jaako fine stvari.
Na odlasku mi je rekla recept za sirovi sladoled kojega sam danas odlučila napraviti i testirati na ukućanima.
U redu, priznajem, osim što nam je trebalo nešto slatko imala sam punu košaru naranči i banana s kojima nisam znala što bih, ali u tom sam se trenu sjetila Ivinog recepta.
I to je poziv da i vi učinite isto i poslužite se kreativnošću i novostečenim znanjima!
Dakle, kod sirovog sladoleda nema punomasnog slatkog vrhnja, kojega je ionako teško pronaći u našim dućanima, pa nema ni dodatnih kalorija!
Sladoled jest, ali nije grijeh ;). Znam neke drage prijateljice, a bogami i prijatelje, koje će ova napomena oduševiti i dodatno osloboditi u tamanjenju istog.
za dvije osobe
tri banane
tri veće naranče
agavin sirup
po želji
sok polovice limuna ili limete - ako volite kiselije
komadić mahune vanilije - ako volite kremastije, nježnije okuse
Banane narežite na kolutiće koje potom spremite u vrećice za zamrzavanje i smjestite u zamrzivač. Naranče prepolovite i iscijedite sok.
Kad se banane smrznu dovoljno da nisu gnjecave, ali i ne mogu glumiti led, izvadite ih, smjestite u posebnu posudu, prelijte narančinim sokom i dodajte malo agavinog sirupa. Ako volite kiselije, ulijte sok polovice limuna ili limete, ako volite vaniliju, odnosno kremaste okuse, ubacite vrh mahune vanilije.
Izmiksajte štapnim mikserom, smjesu razdjelite u posudice koje potom ponovo smjestite u frižider i ostavite da odstoje 15 minuta.
Kad je sladoled gotov, poslužite ga u posebnim zdjelicama koristeći žlicu za sladoled ili običnu, kuhinjsku s kojom se također mogu napraviti dostojne sladoledne kuglice. Struktura je sorbetasta, ali je jezičnim pupoljcima jasno da je riječ osladoledu. Banane su u funkciji vrhnja, poradi vlastite kremastosti.
A i, kako nas je Iva naučila, u sirovoj (pre)hrani dosta namirnica glumi neku drugu namirnicu. Što to točno znači - pročitat ćete ovih dana u rubrici Inspiracija.
Do tada uživajte u sladoledu :)!
Sastojci spremni za obradu; banane i naranče prije....
...tijekom....
... i nakon prvotnog zamrzavanja...
..pa tijekom štapnog miksanja...
...razdjeljene i spremne za ponovno zamrzavanje nakon kojega...
..se pretvore u sladoled :)