Recept iz Susie Asado in my kitchen
Ponijela me atmosfera u mojoj kuhinji za vrijeme posjeta berlinske glazbenice Susie Asado pa sam u članak SusieAsado in my kitchen zaboravila staviti recepte jela koja smoblagovali!
Na to me podsjetila vjerna komentatorica bloga moga, Ivona22 kojoj se ovom prilikom zahvaljujem i posvjećujem joj oba recepta ;).
Dakle, samo za Ivonu22 ta, daaaa (zvučna kulisa + udarac gonga!):
Rižoto od šparoga by Booboo Tannenbaum
za 4 osobe
stručak uzgojenih, zelenih šparoga
šalica riže
krupna sol
papar
maslinovo ulje
2 dcl bijelog vina
limunov sok od polovice limuna
2 režnja češnjaka
Grana Padano
Šparogama odvojite vrhove i blanširajte ih u kipućoj, slanoj vodi par minuta.
Peteljke stavite kuhati u lončiću u koji ste ulili vode samo do polovice.
U vodu ubacite sol i malo maslinovog ulja. Kad peteljke u potpunosti omekšaju skinite ih s vatre i štapnim mikserom pretvorite u pire kojemu ćete dodati prstohvat soli, Grana Padana, limunovog soka i papra.
U dubokoj, vatrostalnoj posudi zagrijte češnjak na maslacu i maslinovom ulju dok ne postane staklast, dodajte šalicu riže i promiješajte. Pustite da se riža također malo zastakli i onda ulijte 2 šalice vode. Kuhajte dok voda ne ispari dodajući bijelo vino i pire od peteljki šparoga. Lagano miješajte cijelo vrijeme. Ako vam se riža čini pretvrda ulijte još jednu šalicu vode ili pola, ako želite da ostane al dente.
Kad je riža kuhana ubacite vrhove blanširanih šparoga, poškropite maslinovim uljem i krupno naribanim Grana Padano sirom.
Poslužite toplo uz prilog od pečene cikle s kozjim sirom i svježom rikolom.
Pečena cikla s mladim kozjim sirom i svježom rikolom
za 4 osobe
500 g mlade cikle
250 g mladog kozjeg sira
100 g rikole
krupna sol
papar
1 dcl aceto balsamica
maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ogulite ciklu i narežite je na manje komade ili ploške. Lim za pečenje nauljite, premažite maslacem ili jednostavno presvucite u papir za pečenje.
Stavite ciklu na lim, prelijte aceto balsamicom, maslinovim uljem, posolite, popaprite i stavite da se peče 20 do 30 minuta.
Povremeno otvorite pećnicu i provjerite je li omekšala. Ako je cikla stvarno bila mlada peći će se kraće tako da je dobro s vremena na vrijeme pogledati kako se ponaša.
U međuvremenu narežite mladi kozji sir na kockice.
Nakon što je cikla omekšala izvadite je iz pećnice, posipajte kockicama svježeg sira i listovima svježe rikole. Sve skupa zalijte maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica, dobro promiješajte i poslužite toplo kao prilog rižotu od šparoga.