SAD NAKON HRVATSKE

Reding poslana na opasan zadatak

18.11.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Naklon što je sredila Milanovića i Hrvatsku, EU šalje Viviane Reding u obračun s Amerikancima. Europska unija zadržala je čvrst stav prema Washingtonu zbog američkog špijuniranja, a dužnosnici zahtijevaju bolju zaštitu za Europljane

Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding odletjela je u ponedjeljak za Washington noseći sa sobom brojne zahtjeve domaćinima. Kada Europska unija želi signalizirati da je situacija ozbiljna, pošalje Reding. Točno takav je plan i ovoga puta, piše Spiegel. Povjerenica EK-a za pravosuđe u SAD-u će se sastati s kolegom državnim tužiteljem Ericom Holderom s kojim bi trebala raspravljati o posljedicama koje je iza sebe ostavio špijunski skandal s Edwardom Snowdenom i agencijom NSA. Luksemburžanku Reding u Washingtonu doživljavaju kao respektabilnog protivnika, a njezina odlučna nastojanja da osigura Europljanima isti status prilikom prikupljanja podataka poput onoga koji imaju Amerikanci neće nužno biti dočekan dobrodošlicom.

'Ako Reding želi nastaviti držati velike američke kompanije podalje od Europe, ne bi se smjela iznenaditi ako Europa uskoro bude izolirana kao Sjeverna Koreja', kazao je jedan visokopozicionirani dužnosnik specijaliziran za prekoatlantsku suradnju za Spiegel online.

Ali ususret sastanku s Holderom njezina stajališta ostala su nepromijenjena. 'Zaštita podataka temeljno je pravo u Europi. O temeljnim se pravima ne pregovara. Točka', rekla je u izjavi za Spiegel online. Nakon što su američke sigurnosne agencije nedopušteno prikupljale podatke od državljana članica EU-a, transatlantski odnosi ozbiljno su narušeni. 'Način na koji postupaju Amerikanci šokantan je; ja sam u misiji utvrđivanja činjenica u Washingtonu. Jesu li Amerikanci spremni vratiti izgubljeno povjerenje? Jesu li spremni vidjeti nas kao partnere umjesto kao oponente?' zapitala se Reding. Povjerenica nije sigurna kakav će biti odgovor druge strane. Prema ponašanju američkog predsjednika Baracka Obame koji se nije ispričao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za to što je NSA prisluškivala i njezin mobitel, daju se izvući neki zaključci.