bez objašnjenja

Republika Srpska iznenada povukla iz procedure 'zakon o stranim agentima'

28.05.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Vlada Republike Srpske povukla je u utorak iz parlamentarne procedure "zakon o stranim agentima" kojim su planirali uspostaviti strogi nadzor nad vladom nevladinih organizacija i koji je naišao na brojne kritike zbog sličnosti sa zakonskim rješenjima kakva su na snazi u Rusiji.

Narodna skupština RS je na redovitoj sjednici trebala razmatrati prijedlog zakona nalik na onaj čije je usvajanje izazvalo masovne prosvjede u Gruziji a entitetski ministar pravosuđa Miloš Bukejlović iznenada je izvjestio zastupnike kako vlada povlači taj dokument iz rasprave.

Pri tom nije ponudio nikakvo posebno obrazloženje osim što je kazao kako je to sukladno poslovniku o radu parlamenta.

"Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija" kako je službeni naziv tog dokumenta predviđao je uvođenje strogog nadzora nad radom svih nevladinih organizacija koje primaju bilo kakve donacije iz inozemstva.

One bi bile obvezne posebno se registrirati, prijaviti podatke o svim osobama koje za njih rade.

Takvim je organizacijama trebala biti uskraćena svaka mogućnost političkog djelovanja a ukoliko se toga ne bi pridržavale prijetila im je zabrana djelovanja.

Donošenje ovakvog zakona inicirao je predsjednik RS Milorad Dodik i on je na njemu inzistirao unatoč kritikama OESS-a, SAD i EU iz čije su delegacije u Sarajevu upozoravali kako je to protivno aspiracijama BiH za članstvo u Uniji i predstavlja kršenje standarda demokratskog društva.