MIKE JOHNSON

Republikanski predsjednik Kongresa odbio priznati da je Trump izgubio izbore 2020.

06.10.2024 u 18:07

Bionic
Reading

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson izbjegao je u nedjelju pitanje o tomu prihvaća li činjenicu da je Donald Trump izgubio od demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 2020.

Trump, kojeg je Biden pobijedio 2020., ponovno je predsjednički kandidat Republikanske stranke i sučeljava se s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris na izborima 5. studenoga. Ankete pokazuju da će izborna utrka biti vrlo tijesna.

'Želite da, govoreći o budućnosti, spominjemo stvari koje su se dogodile prije četiri godine', odgovorio je Johnson u nedjelju u intervjuu za ABC News. 'Nećemo govoriti o onome što se dogodilo 2020., nego o 2024. godini', rekao je Johnson. 'Joe Biden je predsjednik gotovo četiri godine, a sada svi moraju krenuti naprijed.'

Kad su ga novinari dodatno pritisnuli da detaljnije odgovori, kazao je: 'Ne prihvaćam vašu igru'. I senator JD Vance, Trumpov potpredsjednički kandidat, u potpredsjedničkoj je debati u utorak zaobišao slično pitanje. Johnson je odbio osuditi izjavu bivšega predsjednika, po kojoj bi iza pokušaja njegova ubojstva mogli stajati politički protivnici.

  • +5
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trump je preživio atentat na skupu u Pennsylvaniji 13. srpnja, a i u rujnu je izbjegao još jedan atentat, koji je spriječio agent američke tajne službe, patrolirajući Trumpovim golf terenom na Floridi. Istražitelji nisu pronašli dokaze o umiješanosti Trumpovih političkih protivnika u istrage koje su u tijeku.

Johnsona su upitali i bi li pridonio potvrdi rezultata izbora 2024. izgubi li Trump, na što je on odgovorio: 'Pridržavat ću se ustava... Kongres ima vrlo specifičnu ulogu i moramo je ispuniti.' Trumpovi pristaše su prije četiri godine upali u američki Kapitol bezuspješno pokušavši spriječiti potvrdu Kongresa o rezultatima izbora 2020.