JAMIO JE, JAMIO!

Rojs optužen da je uzeo novac za obranu BiH Hrvata

11.01.2013 u 08:24

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podignulo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 55-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, priopćeno je. Večernji list doznaje kako je riječ o Ljubi Ćesiću Rojsu koji se tako, nakon dovođenja u vezu u aferi s dvojnim vojnim mirovinama, našao u novim problemima sa zakonom

Optužnicom ga se tereti da je od siječnja do lipnja 2010. u Zagrebu, prilikom dogovaranja pružanja financijske pomoći optuženicima u kaznenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Den Haagu, bez pravne osnove i razloga, za sebe zadržao iznos od 60.000 eura. Tim se, navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, okoristio za iznos od 431.580 kuna.

Večernji list podsjeća kako je riječ o novcu koji se prikupljao za pomoć obranama šestorici Hrvata iz BiH optuženih za ratni zločin pred sudom u Haagu.

Priča je u javnost procurila prošlog rujna kada se doznalo kako je poduzetnik Jako Andabak upravo Rojsu dao novac, koji je ovaj kao pomoć trebao proslijediti obiteljima optuženika. No novac nikad nije došao u ruke onih kojima je bio namijenjen, navodi Večernji list.

Rojs se tada pravdao da je sve zapelo, jer je novac bio na računu koji mu je blokirao Interpol u vrijeme kada mu je bio zabranjen ulazak u EU. Inače, cijelu priču tužiteljstvu je prijavio jedan od optuženika te je provedena istraga, nakon koje je i podignuta optužnica protiv Rojsa.