UPITAN ULAZAK

Rusi bježe i preko Tihog oceana, isplovljavaju jahtama prema Južnoj Koreji

12.10.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Više od 20 Rusa isplovilo je jahtama iz luka sjevernog Tihog oceana u Južnu Koreju, javlja Reuters, dok bježe kako bi izbjegli vojni poziv za borbu u Ukrajini. Većini je navodno odbijen ulazak

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju 21. rujna, došlo je do egzodusa muškaraca u dobi za služenje vojnog roka iz Rusije, ali većina je pobjegla cestom, željeznicom i zrakom u Europu i susjedne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije, Azerbajdžana i Kazahstana, javlja Guardian.

U utorak je južnokorejska televizijska kuća KBS izvijestila da je najmanje 21 Rus stigao jahtama u luke na jugu zemlje, ali je samo dvojici odobren ulazak, dok je ostalima odbijeno jer su vlasti njihove razloge ocijenile 'dvojbenim'.

KBS je izvijestio da su tri jahte pristale u jugoistočnom lučkom gradu Pohang tijekom proteklih nekoliko dana, uglavnom prevozeći ruske muškarce između 20 i 30 godina.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je da nema pojedinosti o slučajevima jahti, ali Rusima je općenito dopušteno ući u zemlju bez vize sve dok dobiju prethodno odobrenje putem južnokorejskog elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja.

  • +21
Gužve na rusko-gruzijskoj granici Izvor: Profimedia / Autor: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia