opasnost iz zraka

Rusi razvili novu vrstu bombe: 'Bušilica' je nevidljiva radarima

11.01.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Rusija povećava proizvodnju novih klizećih bombi, snažnog oružja koje zadaje brigu ukrajinskim snagama na bojnom polju

Rostec, ruski državni proizvođač opreme za obranu, najavio je da će ove godine započeti serijsku proizvodnju nove bombe Drel tj. 'bušilice', a koja je nedavno prošla sve testove. Bojeve glave također se razvijaju, objavio je Rostec putem ruske državne novinske agencije TASS, prenosi Insider.

Rad na novoj kliznoj bombi najavljen je 2016., a očekuje se da će 'biti praktički neprimjetna na radaru', izvijestio je TASS. Medij navodi i da je 'dizajnirana za uništavanje oklopnih vozila, zemaljskih radarskih stanica, kontrolnih centara elektrana i protuzračnih raketnih sustava'.

Za razliku od konvencionalnih gravitacijskih bombi, one klizne imaju mogućnost za upravljanje letom, čime daju opciju zrakoplovima da ih ispuste na sigurnijoj udaljenosti od mete, a ne izravno iznad nje, što ograničava izloženost letjelice protivničkim sustavima protuzračne obrane, istih onih koji su spriječili i Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti zavladaju nebom tijekom rata.

Ovu vrstu streljiva teško je presresti zbog kratkog vremena leta i slabog radarskog traga. Ukrajinske zračne snage više puta su izrazile zabrinutost zbog ruskih klizećih bombi, tvrdeći da su, iako im nedostaje kvaliteta, sposobne uzrokovati znatne probleme.

Nejasno je u kojoj će mjeri, ako uopće, nove klizne bombe biti poboljšanje u odnosu na ranije sirovije verzije.

Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Ruski i zapadni izvori te analitičari smatraju da je nova bomba vrsta kazetnog streljiva, što znači da se može raspasti usred leta i raspršiti manje bombe po širokom području.

Tijekom aktualnog rata i Rusija i Ukrajina koristile su ove vrste oružja, u većini zemalja zabranjenog zbog njegove neselektivne prirode i potencijala da iza sebe ostavi neeksplodirana ubojita sredstva.

Ruski državni mediji naveli su da nova bomba može samostalno letjeti i otvoriti se u 'pravom trenutku', sugerirajući da bi doista mogla imati kazetne mogućnosti. 'Ako razorni element ne djeluje na zadanu metu, on će se nakon određenog vremena samouništiti i neće predstavljati opasnost za stanovništvo poslije prestanka neprijateljstava', tvrdi TASS.

Kazetne mogućnosti klizećih bombi možda nisu novina za rusku vojsku.

Britansko ministarstvo obrane napomenulo je, na osnovi obavještajnih podataka, krajem studenoga da postoji realna mogućnost da je Rusija integrirala samostalne klizne komplete u svoju kazetnu bombu RBK-500, tešku pola tone, kao što je to učinila s drugim streljivom iz zraka.

'Ruski kompleti klizećih bombi općenito nisu precizni', navodi se u obavještajnom ažuriranju, predstavljajući procjenu koja je u skladu s onim što su izjavile ukrajinske zračne snage. Međutim, ako bomba ispusti velik broj podstreljiva, to povećava izglede da će ciljana meta pretrpjeti značajnu štetu.

Istodobno, takvo bi oružje moglo oštetiti i nenamjerne mete. Ukrajina je tako ranije optužila Rusiju za napade na domove i škole.

Analitičari sukoba iz think tanka Institut za ratne studije procijenili su početkom prosinca da se Rusija sve više oslanja na klizne bombe za udare na ukrajinske ciljeve. Ali nekoliko tjedana kasnije napisali su da je Moskva smanjila upotrebu bombi nakon što je Kijev oborio nekoliko ruskih ratnih zrakoplova, točnije lovce-bombardere Su-34.

'Ruske snage navodno koriste klizeće bombe tako da ruski zrakoplovi mogu ostati 50 do 70 kilometara iza linije borbenog djelovanja', napisali su stručnjaci u ažuriranju od 24. prosinca. 'Smanjena ruska upotreba kliznih bombi sugerira da su ruske snage zabrinute za ukrajinske sposobnosti protuzračne obrane nakon nedavnih gubitaka', zaključili su.