optužbe za špijunažu

Rusija američkog novinara Gershkovicha osudila na 16 godina zatvora

19.07.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Američkog novinara Evana Gershkovicha sud u Rusiji osudio je na 16 godina zatvora u strogo čuvanoj kažnjeničkoj koloniji i to pod optužbom za špijunažu, javlja BBC

Novinar Wall Street Journala (WSJ) Evan Gershkovich uhićen je prošlog ožujka dok je bio na radnom zadatku u gradu Ekaterinburgu, oko 1600 kmistočno od Moskvei. Tužitelji su ga optužili da radi za CIA-u, što su opovrgnuli i WSJ i SAD.

Ovo je prva osuda američkog novinara za špijunažu u Rusiji od završetka Hladnog rata prije više od 30 godina.

Obje strane u procesu imaju 15 dana za žalbu na presudu, rekao je sudac.

Suđenje je počelo prošlog mjeseca, a kraj je prvotno bio zakazan za kolovoz. No, ročište je iznenada pomaknuto za četvrtak, a sudac je donio presudu u petak kasno poslijepodne.

U optužnici, tužitelji su optužili Gershkovicha da je djelovao 'prema uputama CIA-e' kako bi prikupio 'tajne podatke' o tvornici koja proizvodi tenkove u regiji Sverdlovsk.

Novinar je cijelo vrijeme poricao optužbe, a njegova matična novinarska kuća WSJ suđenje je nazvala 'sramotnom prijevarom', a njegovo pritvaranje 'uvredom'.

Američke vlasti tvrdile su da ga Rusija drži zatvorenim kao adut za pregovaranje i moguću razmjenu zatvorenika s ruskim državljanima koji se nalaze u stranim zatvorima. 

Mnogi tumače da je ovakva brza presuda upravo naznaka kako bi skoro moglo doći do razmjene zarobljenika. Prema ruskoj sudskoj praksi, za razmjenu je općenito potrebno da već postoji presuda.