evan gershkovich

Veleposlanstvo SAD-a u Rusiji: Nema dokaza za optužbe protiv novinara WSJ-a

26.06.2024 u 12:28

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji priopćilo je u srijedu da Moskva nije dala ikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe za špijunažu protiv novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, te da se radi o tome da Kremlj koristi američke građane za postizanje svojih političkih ciljeva

U priopćenju prvog dana zatvorenog suđenja Gershkovichu za optužbe za špijuniranje, veleposlanstvo je priopćilo da od njegova uhićenja, "ruske vlasti nisu pružile ikakve dokaze koji podupiru optužbe protiv njega, nisu uspjele opravdati njegov daljnji pritvor i nisu uspjele objasniti zašto Evanov rad kao novinara predstavlja zločin."

Ruski tužitelj na suđenju Gershkovichu rekao je u srijedu kako postoji dokaz da je novinar Wall Street Journala prikupljao tajne o ruskoj obrambenoj tvrtki za američku Središnju obavještajnu agenciju CIA-u.

“Istragom je utvrđeno i dokumentirano da je američki novinar The Wall Street Journala Gershkovich po uputama CIA-e, ... prikupljao tajne informacije o aktivnostima obrambene tvrtke o proizvodnji i popravku vojne opreme u regiji Sverdlovsku", rekao je novinarima tužitelj Mikael Ozdojev.

Sljedeće ročište održat će se 13. kolovoza, rekao je sud.

Novinarima je u srijedu nakratko dopušteno snimanje američkog novinara prije početka suđenja, koje se iza zatvorenih vrata odvija u ruskom gradu Jekaterinburgu.

Gershkovich je viđen kako stoji u zatvorenom staklenom dijelu, s obrijanom glavom.

Gershkovich, njegov list i američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj kojeg je rusko ministarstvo vanjskih poslova akreditiralo da ondje radi.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

U pozadini rata u Ukrajini, on i drugi Amerikanci zatočeni u Rusiji zahvaćeni su ozbiljnom krizom između Moskve i Washingtona više od 60 godina.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za ideju razmjene zarobljenika u koju bi bio uključen Gershkovich i da je bilo kontakata sa Sjedinjenim Državama, ali oni moraju ostati tajni.

sve osim nogometa

Učitavanje...